Španělský ptáček s bramborem

Španělský ptáček je klasickým a oblíbeným pokrmem české kuchyně, který v sobě kombinuje jemné hovězí maso, pikantní klobásu, kyselé okurky a vejce. Tento tradiční recept je ideální na nedělní oběd nebo slavnostní večeři. Připravené závitky s bohatou omáčkou nabízejí nezapomenutelný gastronomický zážitek.

Zdroj: Stáninka Komárková

Co budeme potřebovat

  • 600 g hovězího zadního masa
  • 60 g tuku (např. sádlo nebo olej)
  • 1 klobása
  • 2 kyselé okurky
  • 2 vejce (uvařená natvrdo)
  • 1 cibule
  • 3 lžíce hladké mouky na omáčku
  • Plnotučná hořčice
  • Mletý pepř, hladká mouka, sůl
  • Hovězí vývar na podlití

Postup

1) Příprava masa: Hovězí zadní maso nakrájíme na tenké plátky, které následně naklepeme, aby byly dostatečně tenké a měkké.

2) Příprava náplně: Vejce uvaříme natvrdo, nakrájíme na čtvrtky. Okurky podélně rozkrojíme a klobásu nakrájíme na špalíčky.

3) Plnění masa: Každý plátek masa osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na každý plátek položíme kousek klobásy, okurku a čtvrtku vejce. Maso pečlivě zabalíme do tvaru závitku a sepneme párátkem nebo svážeme nití.

4) Smažení: Závitky lehce obalíme v hladké mouce a orestujeme na tuku dozlatova. Poté podlijeme horkou vodou (nebo hovězím vývarem) a dusíme pod pokličkou, dokud maso není měkké.

Příprava omáčky: Po vyjmutí masových závitků přidáme do šťávy nakrájenou cibuli, osmažíme, přidáme mouku, vytvoříme jíšku, zalijeme hovězím vývarem a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec omáčku dochutíme solí a pepřem.

Servírování

Španělské ptáčky podáváme s bohatou omáčkou, ideálně s houskovým nebo bramborovým knedlíkem. Jako přílohu můžete zvolit také vařené brambory nebo rýži.

Tipy

  • Pro intenzivnější chuť omáčky můžete přidat lžíci rajčatového protlaku.
  • Omáčku můžete zjemnit smetanou nebo zakysanou smetanou pro krémovější konzistenci.
  • Experimentujte s různými druhy klobásy pro změnu chuti španělských ptáčků.

Luxusní kaťák s bramboráčky: Vyzkoušejte tento výborný recept

Závěr

Španělský ptáček je dokonalým příkladem bohatého a chutného jídla, které zaujme na první kousnutí. S trochou trpělivosti a láskou k vaření můžete připravit pokrm, který bude ozdobou každého stolu.