Přinášíme vám recept na lahodný dietní makový dort z ovesných vloček, který je doplněn tvarohovo-citrónovým krémem a posypaný mandlovými lupínky. Tento dezert je nejen chutný, ale také zdravý a vyvážený. Pojďte se s námi podívat, jak snadno a rychle si ho připravit!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Dietní makový dort z ovesných vloček s tvarohovo-citrónovým krémem a mandlovými lupínky
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 3 lžíce ovesné vločky
- 40 g máku (2-3 lžíce, předem namočený a osušený na pánvi)
- 6 vaječné bílky + špetka soli
- 3 žloutky
- 5-6 kapek tekuté stévie
- 1 lžíce teplé vody
Ostatní:
- máslo – na vymazání pergamenu
Krém
- 350 g smetanový tvaroh
- 3 žloutky
- 250 ml mléko
- citronová kůra z 1 citronu
- citronová šťáva z 1 citronu
- sladidlo stévie v prášku – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mixéru nasypte ovesné vločky a mák, který si předem namočte a potom osušte na pánvi – rozmixujte/pomelte v mixéru a přesypte do mísy.
2. Do mísy nalijte vaječné bílky a přidejte špetku soli – vyšlehejte a během šlehání postupně přidávejte žloutky. Poté dochuťte stévií a přilijte teplou vodu – pokračujte ve šlehání. Nakonec nasypte mleté smíchané ovesné vločky s mákem – pořádně promíchejte.
3. Výsledné těsto nalijte na pergamen vymazaný máslem a rovnoměrně ho rozetřete.
4. Pečte v předehřáté troubě 7-8 minut při 200 °C do zlatohněda. Po upečení nechte vychladnout, odstraňte pergamen a překrojte na 3 stejné vrstvy. Vrstvy těsta jsou jemné, měkké, vzdušné a elastické.
5. Krém: Nejprve do mísy dejte smetanový tvaroh a nechte chvíli stranou. Poté do hrnce dejte žloutky a nalijte mléko – míchejte metličkou a vařte na mírném ohni. Po chvíli do směsi přimíchejte nastrouhanou citronovou kůru, přilijte scezenou citronovou šťávu a nasypte sladidlo stévie v prášku – dobře promíchejte a za stálého míchání nechte krém 5 minut vařit na mírném ohni.
6. Následně získaný krém přelijte do mísy s tvarohem a vyšlehejte do jemného krému.
7. Na tác položte první vrstvu těsta (těsto by mělo být elastické) a potřite ho vyšlehaným připraveným krémem. Postup opakujte a povrch dortu ukončete krémem. Zbylým krémem potřete boky dortu a ozdobte je mandlovými lupínky.
Dietní makový dort z ovesných vloček s tvarohovo-citrónovým krémem a mandlovými lupínky podávejte s láskou, velkou chutí a radostí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!