Tento zdravý salát plný čerstvé zeleniny a s bohatou omáčkou si zamiluje každý, kdo má rád lehké a svěží pokrmy. Je ideální jako rychlý oběd nebo výživná večeře. Díky kombinaci různých druhů zelí, barevných paprik, okurky, rajčat a jablka dostanete salát plný vitaminů a chutí. Domácí bruschetta s bylinkovým olejem pak dodává pokrmu příjemný křupavý kontrast. Recept je jednoduchý a příprava zabere jen několik minut.
Co budeme potřebovat
Pro salát:
- 300-400 g bílého zelí
- 1/2 cibule
- 300-400 g červeného zelí
- 1 žlutá paprika
- 1 rajče
- 1 okurka
- 1 zelené jablko
- 1 mrkev
- Citrónová šťáva
- Sůl
- Černý pepř
Pro omáčku:
- 80 g zakysané smetany nebo bílého jogurtu
- 40 g majonézy (ideálně domácí majonézy bez oleje)
- 30 g hořčice
- 1 stroužek česneku
Pro bruschettu:
- 1 chléb nebo bagetu
- Kopr
- Petržel
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- Sůl
- Černý pepř
Postup
1) Salát: Najemno nakrájené zelí, cibuli, žlutou papriku, rajče, okurku a jablko smícháme v míse. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, osolíme, opepříme a zakápneme citrónovou šťávou.
2) Omáčka: Zakysanou smetanu, majonézu, hořčici a rozmačkaný česnek smícháme v malé misce.
3) Bruschetta: Chléb nebo bagetu nakrájíme, potřeme olivovým olejem a opečeme v troubě. Připravíme bylinkový olej z nasekaného kopru a petrželky, olivového oleje, česneku, soli a pepře, kterým potřeme opečené krajíce.
4) Dokončení: Salát promícháme s omáčkou a servírujeme s bruschettou.
Tip
Pro extra chuť můžete do salátu přidat i jiné druhy ovoce nebo zeleniny, jako jsou jahody nebo avokádo. Bruschettu můžete obměnit přidáním rajčat a mozzarelly.
Závěr
Tento recept na zdravý salát se zakysanou smetanou a doprovodem bruschetty je dokonalým příkladem toho, jak můžete snadno a rychle připravit chutný a výživný pokrm. Užijte si svěžest a bohatství chutí v každém soustu.