Když se spojí tradice pletení vánočky a chuť bohatě ozdobeného mazance, vznikne kulinářský zázrak, který obohatí váš sváteční stůl. V dnešním receptu si ukážeme, jak připravit pletený mazanec s rozinkami a vlašskými ořechy. Tento recept vychází z klasického vánočkového těsta, které díky své jemnosti a vláčnosti přináší do každého sousta nezapomenutelný zážitek. Připravte si pekáč, protože tento mazanec bude hvězdou vašeho jídelního stolu!
Co budeme potřebovat
- 750 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 150 g másla
- 400 ml mléka
- 3 žloutky
- 1 balení droždí
- 1 vanilkový cukr
- 2 špetky soli
- Citronová kůra
- Rozinky namočené v rumu
- Vlašské ořechy (nebo mandle) na ozdobu
Jak budeme postupovat
1) Příprava surovin: Nejprve si odvážíme všechny suroviny a necháme rozpustit máslo.
2) Kvásek: Droždí rozdrobíme, přidáme lžíci cukru, rozetřeme do kašičky a přilijeme dvě lžíce vlažného mléka. Kvásek přikryjeme a necháme v teple vzejít asi 15-20 minut.
3) Těsto: Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a rozinky. Ve vlažném mléce rozšleháme žloutky a přidáme rozpuštěné máslo a nakonec kvásek. Těsto hněteme, dokud se nepřestane lepit a bude vláčné. Necháme asi 45 minut kynout.
4) Tvarování a pečení: Těsto rozdělíme na dvě poloviny a upleteme mazanec. Na plechu potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme ořechy. Necháme ještě 30 minut dokynout. Troubu předehřejeme na 200°C, mazanec pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 160°C a pečeme dalších 20-25 minut. Případné připalování řešíme pečícím papírem.
Závěr
Náš pletený mazanec s rozinkami a vlašskými ořechy je dokonalým spojením tradice a chuťové rozmanitosti. Jeho příprava může být sice časově náročnější, ale výsledek stojí za to. Tento mazanec přinese na váš sváteční stůl nejen radost z dobrého jídla, ale i pocit spokojenosti z vlastnoručně vytvořeného díla.