Velikonoční houstičky s párkem: Zamilují si je děti i dospělí

Velikonoční houstičky s párkem jsou skvělou a zábavnou pochoutkou, kterou si zamilují jak děti, tak dospělí. Tento recept vás naučí, jak připravit tyto originální houstičky ve tvaru zajíčků, což je nejen chutné, ale také vizuálně atraktivní. Díky jednoduchým krokům a přehledným instrukcím si můžete tuto velikonoční specialitu užívat během chvilky. Tyto houstičky jsou ideální pro velikonoční snídani, brunch nebo jako kreativní svačinka během svátků.

Zdroj: Tanya Radkova Šťástková

Na těsto potřebujeme:

  • 2 vejce (1 žloutek na pomazání)
  • 200 g jogurtu
  • 50 ml oleje
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 lžička soli
  • Špetka moučkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 380 až 430 g mouky (podle potřeby)

Postup přípravy:

1) V míse smíchejte dva bílky a jeden žloutek, přidejte špetku cukru. Dobře promíchejte, dokud nevznikne jednotná směs.

2) Přidáte jogurt a opět promíchejte. Následně vmíchejte olej a rozpuštěné máslo.

3) Mouku prosejte spolu se solí a práškem do pečiva. Vzniklé suché směsi udělejte důlek a do něj nalijte tekuté ingredience.

4) Zadělejte vláčné těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, postupně přidávejte zbylou mouku, dokud nedosáhnete správné konzistence.

5) Z těsta vyformujte kuličky o váze cca 65 g, abyste zajistili, že všechny houstičky budou stejně velké.

6) Kuličky nechte krátce odpočinout, mezitím předehřejte troubu na 180°C.

7) Každou kuličku těsta vyválejte do elipsy a poté stočte do válečku. Vzniklou ruličku natáhněte do délky cca 40-45 cm a vytvarujte ji do podoby podkovy, spojte konce u sebe.

Zdroj: Tanya Radkova Šťástková
Zdroj: Tanya Radkova Šťástková

8) Přeneste nerozdělenou část podkovy přes spojené konce, aby vznikla smyčka. Párek protáhněte mezi záhyby pod smyčkou, aby vznikl zajímavý tvar.

9) Pomocí párátku udělejte dírky pro oči a tlamu, které následně můžete vytvořit z pepřů nebo jiných malých ingrediencí.

Zdroj: Tanya Radkova Šťástková

10) Zajíčky umístěte na plech vyložený pečicím papírem a potřete je rozšlehaným žloutkem. Po 5 minutách potření opakujte.

11) Pečte v předehřáté troubě 10 minut na 180°C, poté teplotu snižte na 160°C a pečte dalších 15-18 minut, dokud houstičky nezískají zlatavou barvu.

Vyzkoušejte také:

Závěr:

Každý může přispět svým dílem do celkového výsledku. Děti si užijí formování těsta a vytváření zajíčků, což je zábavný způsob, jak je zapojit do velikonočních příprav. Navíc, díky jednoduchosti receptu a možnosti improvizace s tvary a dekoracemi, může každý houstičku přizpůsobit svému gusta.