Velikonoční mazanec je tradiční česká pochoutka, která nesmí chybět na velikonočním stole. Své místo si získal díky své neodolatelné vůni a chuťové harmonii. Tento bohatý, kynutý koláč, obohacený o rozinky namočené v rumu, citronovou kůrou a dotekem muškátového oříšku, je dokonalým doprovodem jarních svátků. Příprava vyžaduje trochu času a trpělivosti při kynutí, ale výsledek stojí za to. Následující kroky vám ukážou, jak na to.
Co budeme potřebovat:
- 360g hladké mouky
- 200g polohrubé mouky
- 100g cukru krupice
- Špetka soli
- 1 balíček sušeného droždí
- Nastrouhaná kůra z 1 citronu
- Špetka muškátového oříšku
- 1 celé vajíčko + 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- 250ml mléka
- 100g másla, rozpuštěného
- Rozinky namočené v rumu (množství dle chuti)
- Na potření 1 bílek
- Mandle na posypání
Jak budeme postupovat:
1) Začneme přípravou kvásku. Smíchejte trochu mléka, cukru, droždí a trochu mouky. Směs nechte na teplém místě vykynout, dokud nezpění.
2( V další misce smíchejte obě mouky, cukr, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru, muškátový oříšek, celé vajíčko a žloutek, vanilkový cukr, rozpuštěné máslo, zbytek mléka a vykynutý kvásek.
3) Přidejte rozinky namočené v rumu, včetně rumu. Vše dobře promíchejte a vypracujte hladké, pružné těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky.
4) Těsto přikryjte a nechte na teplém místě vykynout, dokud nesvojí objem zdvojnásobí. Tento proces může trvat 1-2 hodiny.
5) Po vykynutí těsto rozdělte na dva bochánky, zformujte je a opět nechte na plechu vyloženém pečicím papírem kynout přikryté čistou utěrkou asi 15 minut.
6) Před pečením bochánky potřete rozšlehaným bílkem a posypte mandlemi.
7) Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia. Po 10 minutách pečení teplotu snižte na 180 stupňů a pečte dalších 30 minut, než mazanec zezlátne.
8) Po upečení nechte mazanec na plechu chvíli odpočinout, a pak jej přeneste na mřížku, aby se rovnoměrně ochladil.
Vyzkoušejte také:
Závěr
Velikonoční mazanec je nejen symbolem jara a nového života, ale také ukázkou pečlivosti a tradice, které se předávají z generace na generaci. Jeho příprava a sdílení s rodinou a přáteli přináší nejen gastronomický, ale i emoční zážitek. Vůně čerstvě upečeného mazance plněného rozinkami a kořeněného citronem s muškátovým oříškem přinese do vašeho domova atmosféru Velikonoc a jara. Nebojte se experimentovat s přidáním různých druhů ořechů nebo sušeného ovoce, abyste našli tu pravou chuť, která nejlépe vyhovuje vaší rodině.