Maková bublanina s meruňkami a švestkami pod drobenkou je dokonalým letním dezertem, který zaujme nejen svou chutí, ale i atraktivním vzhledem. Tento tradiční český koláč kombinuje jemnou vláčnost makového těsta s kyselkavostí ovoce a křupavostí drobenky. Recept je jednoduchý a výsledek je tak lahodný, že se bude chtít opakovat. Připravte si tento dezert pro rodinu nebo přátele a užijte si společně sladké chvíle.
Co budeme potřebovat:
Pro těsto:
- 200g polohrubé mouky
- 100g hladké mouky
- 2 vajíčka
- 100g mletého máku
- 150g cukru krupice
- 150 ml oleje
- 350 ml mléka
- Vanilkový cukr
- 1 balíček prášku do pečiva
Pro drobenku:
- ½ hrnku hladké mouky
- ½ hrnku hrubé mouky
- ½ hrnku cukru
- ¼ balení Hery nebo másla
A dále:
- Meruňky a švestky (nebo jiné ovoce podle chuti a sezóny), nakrájené na kousky
Jak budeme postupovat:
1) V míse smíchejte obě mouky, mletý mák, cukr krupice, vanilkový cukr a prášek do pečiva.
2) Přidejte vajíčka, olej a mléko. Vše důkladně promíchejte do hladkého těsta.
3) Připravte si formu na pečení, vymažte ji máslem a vysypte moukou nebo použijte pečicí papír.
4) Těsto nalijte do formy a rozložte na něj rovnoměrně připravené kousky ovoce.
5) V samostatné misce připravte drobenku smícháním hladké a hrubé mouky, cukru a másla (nebo Hery) do hrudkovité směsi.
6) Drobenku rovnoměrně rozsypejte po ovoci.
7) Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 40 minut, dokud koláč nezpění a drobenka nezíská zlatavou barvu.
8) Nechte koláč vychladnout před podáváním.
Vyzkoušejte také:
Závěr:
Tento recept na makovou bublaninu s meruňkami a švestkami pod drobenkou je dokonalým způsobem, jak využít sezónní ovoce a připravit si výjimečný dezert. Ať už pro rodinnou oslavu nebo jako sladký závěr nedělního oběda, tento koláč určitě zpříjemní každou příležitost.