Představte si svůj oblíbený ořechovo-čokoládový dort, který se rozplývá na jazyku, doplněný lahodným kokosovým krémem. Taková chuťová exploze je doslova snem každého gurmána. Připravte se na cestu do říše dokonalosti s tímto nádherným dezertem!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Nádherný ořechovo-čokoládový dort s kokosovým krémem
Co budeme potřebovat:
Krém:
- 3 žloutky
- 3 vanilkové pudinky
- 20 g škrobová moučka
- 120 g cukru
- 200 ml + 800 ml mléko
- 200 ml smetana ke šlehání
- 150 g kokosu
Těsto:
- 6 vaječné bílky
- 6 žloutky
- 6 lžic cukru
- 6 lžic teplá voda
- 6 lžic mouka
- 1 prášek do pečiva
- 4 lžíce kakaový prášek
- 100 g mleté vlašské ořechy
Poleva:
- 200 g čokoládové lupínky
- 300 ml smetana
- 2 lžíce nutelly
Zdobení-poleva:
- 150 g čokoládové lupínky
- 150 ml smetana ke šlehání
- ovoce – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Krém: Do malé misky dejte žloutky, vanilkové pudinky, škrobovou moučku, cukr a přilijte 200 ml mléka – dobře promíchejte.
2. Do hrnce na sporáku nalijte zbylých 800 ml mléka a přiveďte k varu. Když se mléko uvaří, odstavte ho ze sporáku a nalijte pudinkovou směs. Důkladně promíchejte a znovu přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni do středně husté směsi, kterou pak vyšlehejte mixérem, přelijte do misky a přikryjte fólií. Nechte vychladnout.
3. Těsto: Do velké mísy nalijte vaječné bílky, které šlehejte, dokud vytvoříte tuhé špičky.
4. Do jiné mísy dejte žloutky a přisypte cukr. Ušlehejte do pěny. Poté přilijte teplou vodu a přisypte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaovým práškem. Dobře vyšlehejte a přidejte vyšlehanou bílkovou pěnu. Nakonec vmíchejte mleté vlašské ořechy – důkladně promíchejte.
5. Výsledné těsto naneste na mastný papír do formy na plechu o průměru 24 cm a pečte předehřáté troubě 20-25 minut při 180 °C. Po upečení nechte těsto vychladnout a poté ho oddělte od kroužku nožem, odstraňte papír a těsto překrojte na 2 stejné díly.
6. Poleva: Do malé misky nasypte čokoládové lupínky a zalijte smetanou. Rozpusťte v mikrovlnce nebo na páře – promíchejte a dochuťte nutellou.
7. Na obě díly těsta nalijte získanou polevu, kterou pěkně rozetřete a uhlaďte – uložte do lednice na ztuhnutí.
8. Z vychladlého krému odstraňte fólii. Vyšlehejte a přidejte k němu vyšlehanou smetanu – dále šlehejte a přimíchejte strouhaný kokos – společně pořádně vyšlehejte.
9. Na spodní díl těsta s polevou naneste první vrstvu krému, který rozetřete a uhlaďte. Potom přikryjte druhým dílem těsta s polevou a naneste zbylý krém, kterým potřete celý dort – uložte do lednice na ztuhnutí.
10. Poleva: Do malé misky nasypte čokoládové lupínky a zalijte smetanou ke šlehání. Rozpusťte v mikrovlnce nebo na páře – promíchejte a získanou polevou přelijte povrch dortu. Nechte okapat a uložte do lednice na ztuhnutí.
11. Na závěr ozdobte lesními bobulemi a podávejte s láskou a úsměvem na tváři.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!