Připravte si poctivou domácí kulajdu

Kulajda je klasická česká polévka, která se pyšní bohatou chutí a krémovou konzistencí. Je to výživná a zahřívající polévka, ideální pro chladné dny. Základem jsou brambory, hříbky nebo žampiony, smetana a vajíčka, které společně vytvářejí dokonale harmonickou chuť. Připravte si tento tradiční recept a užijte si jedinečnou chuť pravé kulajdy.

Zdroj: Jana Jančíková

Suroviny

  • Cibule: 1 ks, nakrájená na drobno
  • Olej: pro osmažení cibule
  • Brambory: nakrájené na kostičky
  • Hříbky nebo žampiony: namočené, pokud používáte sušené hříbky
  • Voda nebo vývar: podle preference
  • Nové koření: několik kuliček
  • Bobkový list: 1 ks
  • Sůl, pepř: dle chuti
  • Smetana ke šlehání: 1 balení
  • Smetana 12 %: 1 balení v krabičce
  • Hladká mouka: pro zahuštění polévky
  • Nakládaný kopr: dle chuti
  • Vajíčka na tvrdo: nakrájená na kostičky
  • Cukr, ocet: pro dochucení
  • Máslo: pro zjemnění

Postup přípravy

1) Základ polévky: Na oleji lehce osmažte cibuli do zlatova. Přidejte nakrájené brambory a hříbky nebo žampiony. Zalijte vodou nebo vývarem, přidejte nové koření, bobkový list, sůl a pepř. Vařte, dokud nejsou brambory měkké.

2) Zahuštění polévky: V trošce smetany rozmíchejte hladkou mouku do hladka a za stálého míchání ji vlijte do polévky pro zahuštění. Poté přidejte zbytek smetany a nechte prohřát.

3) Dochucení a vajíčka: Do polévky vmíchejte nakládaný kopr a nechte chvíli probublat. Přidejte nakrájená vajíčka na tvrdo. Dochutíte cukrem, octem a nakonec zjemněte kouskem másla.

Servírování

Kulajdu podávejte teplou, ideálně s čerstvým chlebem nebo houskou. Je to výtečná a sytá polévka, která vás zasytí a zahřeje.

Vyzkoušejte také:

Závěr

Kulajda je skvělým příkladem bohaté a chutné polévky z české kuchyně. Její příprava není složitá a výsledek stojí za to. Dopřejte si tuto tradiční dobroty a užijte si pocit domova s každou lžící.