Skvělý trik na čištění stříbrných šperků připravený z běžných surovin, které obnoví zašlý lesk a krásu

Stříbrné šperky jsou bezpochyby jedním z nejvíce ceněných doplňků, které dodávají šmrnc každému outfitu. Ale co když začnou ztrácet svůj původní lesk a krásu? Nemusíte hned utíkat do specializovaného obchodu a utrácet peníze za drahé čisticí prostředky. Existují totiž skvělé triky, jak si poradit s čištěním stříbrných šperků za použití běžných surovin, které obnoví jejich zašlý lesk a krásu.

Proč stříbrné šperky časem zčernají?

Stříbrné šperky jsou nádherné, ale s časem a častým nošením mohou ztrácet svůj původní lesk. Tento jev je způsoben oxidací, při které reaguje stříbro s různými vnějšími faktory, jako je vlhkost, pokožka nebo dokonce světlo. Na povrchu šperků se vytváří tmavá oxidovaná vrstva, která není příliš esteticky příjemná.

Zdroj: istockphoto.com

Jak na čištění stříbrných šperků doma?

Obnova lesku vašich stříbrných šperků nemusí být složitá ani drahá. Stačí použít několik běžně dostupných surovin:

Příprava: Nejdříve si připravte následující materiály – alobal, vodu, jedlou sodu a sůl.

Postup:

1) Vezměte skleněnou mísu a vyložte ji hliníkovou fólií.

2) Do mísy vložte stříbrné šperky, posypte je jedlou sodou a solí.

3) Zalijte šperky horkou vodou, aby byly zcela ponořené.

4) Nechte působit 5–10 minut pro běžné čištění, nebo až půl hodiny pro velmi znečištěné šperky.

5) Po dokončení procesu šperky opláchněte čistou vodou a důkladně osušte.

Zvýšení lesku s použitím octa nebo citronové šťávy

Pokud chcete dosáhnout ještě většího lesku, můžete šperky po vyčištění namočit do octa nebo citronové šťávy. Tento krok je volitelný, ale může pomoci obnovit lesk šperkům, které vypadají i po čištění trochu matně.

Co dělat, pokud běžný postup nefunguje?

Pokud jsou šperky stále znečištěné, můžete sůl nahradit Coca-Colou a mírně je vydrhnout jemným zubním kartáčkem a zubní pastou. Tato metoda je vhodná pro jemné řetízky. Vždy ale dbejte na to, aby tato metoda nebyla použita na patinované stříbro, protože by mohlo ztratit svou výjimečnost.

Nemáte samočisticí funkci trouby? Tento domácí trik ji na 100% nahradí

Závěrem

Čištění stříbrných šperků pomocí běžných surovin z vaší kuchyně je efektivní a cenově dostupná metoda, jak obnovit jejich původní lesk a krásu. Díky těmto jednoduchým krokům můžete vaše šperky udržovat v perfektním stavu bez nutnosti vynaložení velkých částek peněz na specializované čisticí prostředky.