Nemáte samočisticí funkci trouby? Tento domácí trik ji na 100% nahradí

Čištění trouby patří mezi méně oblíbené domácí práce, zvláště když se potýkáme s připáleninami a zažranou mastnotou. Tradiční čisticí prostředky často slibují zázraky, ale v praxi může být jejich účinnost spíše zklamáním. A právě zde přichází na scénu jednoduchý, ale geniální trik, který vám pomůže vyčistit troubu snadno a efektivně, aniž byste museli investovat do drahých speciálních čistících prostředků.

Zdroj: dzen.ru

Co budete potřebovat

  • Tabletu do myčky
  • Horkou vodu
  • Houbičku, papírový ubrousek nebo hadřík

Postup

Příprava: Nejprve odstraňte z trouby všechny mřížky a případně i hořáky, pokud čistíte sporák.

Rozpuštění tablety: V malé míse nebo přímo v lavoru zalijte tabletu horkou vodou a nechte ji rozpustit. Můžete k tomu použít lžíci nebo jiný předmět.

Aplikace: Namočenou tabletu nebo její rozpuštěný roztok pak použijte k důkladnému vyčištění vnějších i vnitřních částí trouby i sporáku. Nečistoty by se měly snadno odstraňovat.

Dokončení: Po aplikaci prostředku setřete povrch trouby a sporáku papírovým ubrouskem nebo hadříkem.

Další tipy pro ještě lepší výsledek

Pro hlubší čištění trouby: Umístěte tabletu do myčky na pečící plech nebo do zapékací mísy, zalijte litrem vody a vložte do trouby zahřáté na 100 °C. Po rozpuštění tablety a vypnutí trouby nechejte působit asi 2 hodiny, poté jednoduše otřete vlhkým hadříkem.

Pro odstranění odolnějších nečistot: Zalijte tablety trochou horké vody (nikoli vařící) tak, aby vznikla pasta. Tuto pastu následně naneste na nečistoty v troubě, počkejte asi půl hodiny a poté zbytky odstraňte vlhkým hadříkem.

Proč tento trik funguje

Tablety do myčky jsou navrženy tak, aby efektivně rozpouštěly tuky a odstraňovaly připáleni, což jsou právě ty problémy, s nimiž se při čištění trouby nejčastěji setkáváme. Navíc kombinace s horkou vodou usnadňuje rozpuštění a odstranění nečistot.

Smíchejte ocet a lžíci obyčejného Solamylu: Čistič, který funguje lépe než chemie z obchodu

Závěr

Tento jednoduchý a cenově dostupný trik vám může ušetřit hodně času a námahy při čištění trouby. Vyzkoušejte ho a přesvědčte se, že k dosažení čisté a lesklé trouby nepotřebujete drahé chemické prostředky, ale stačí pouze několik běžných domácích pomocníků. Vaše trouba může vypadat jako nová s minimálními náklady a úsilím.