ROZHOVOR: Letokruhy na své cestě do vaší šperkovnice.

Velmi si vážíme našich čtenářů i Vás, kteří se s námi dělíte o své kreativní výtvory. Motivovali jste nás k tomu, abychom s některými z Vás udělali krátký rozhovor, a také abychom rozšířili povědomí o umění. Vezmeme Vás s námi na místa plná originality.

Seznamte se s Rudolfem, umělcem, jehož vášeň a kreativita spočívají v objevování krásy a jedinečnosti dřeva. V něm nachází nekonečné možnosti tvorby, protože mu dává příležitost stát se součástí módy. A to i přes jeho různé deformace.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR:
Zdroj: Rudolf Fraštia

Na úvod vás poprosím, abyste se představil.

Volám sa Rudolf Fraštia. Pochádzam z Rajca v žilinskom kraji, kde som strávil detstvo a študentské roky, popri inom aj v otcovej stolárskej a školskej letecko-modelárskej dielni. Oženil som sa do Martina a v tomto horami obklopenom meste žijem s rodinou už 35 rokov.

Môžete tušiť, že ekonomicko-produktívne roky sú už za mnou a neostalo mi teda iné, ako si aktívne zaspomínať na svoju mladosť. Ručné práce a zvlášť práca s drevom ma nikdy neprestali baviť, a preto som sa rozhodol rozvinúť ju týmto smerom.

ROZHOVOR:
Zdroj: Rudolf Fraštia

Představíte nám svou tvorbu a povíte nám, jak jste se k ní dostal?

Práca interiérového architekta a pestovateľské hobby – bonsaje ma samovoľne “vtlačili” do záhrad mojich klientov. Servis záhradných bonsajov (niwaki) a ostatných stromov sa stal mojím svetom. Po odrezaní vetvy stromu sa nedalo nepozrieť na ten rez. A to nemyslím len jeho čistotu prevedenia, ale taktiež obraz odhalených letokruhov. V určitom čase sa moja garáž začínala zapĺňať odrezkami konárov a vetiev stromov – slivka, agát, čerešňa, jabloň, thuja, tis a ďalšie…

ROZHOVOR:
Zdroj: Rudolf Fraštia

Čím se při jejich výrobě inspirujete?

Choré a poškodené vetvy sa orezávajú ako prvé a sú zároveň najviac zaujímavé pre moju tvorbu. Sú to miesta mŕtveho, či často až zhnitého dreva prelínajúce sa s nepravidelnými letokruhmi živého dreva snažiaceho sa spevniť a ošetriť túto časť stromu. Sú to jedinečné línie a fantastické obrazce s rôznorodým významom, ktorý sa pokúšam rozlúštiť, prečítať – normálne očami a mysľou a potom nožom, dlátom a pílkou.

Je to vaše práce nebo koníček?

Práce som si v živote užil dosť, teraz už robím, len keď chcem. Je to moja záľuba.

ROZHOVOR:
Zdroj: Rudolf Fraštia

Máte do budoucna nějaké plány na rozšíření své tvorby?

Neviem povedať, čo je predo mnou. Spektrum ozdôb a drobností z dreva je široké. Nevylučujem, že vyrobím aj niečo iné. Drievka sa “povaľujú” vôkol mňa a podchvíľou niektoré chytím do ruky a obzerám. Nemusí práve v danej chvíli, ale keď príde nápad, myšlienka. A to je podstatné. Ostatné je rutina.

Který produkt vytváříte nejraději a o který je největší zájem?

Jednoduchý ovál s otvorom, pretože je to najrýchlejšie. Ale nevadí mi ani dlhší čas, keď vidím, že sa dá iným tvarom hlbšie využiť potenciál materiálu. Záujem som zatiaľ neriešil, pretože väčšina výrobkov skončila ako darček príbuzným a známym.

ROZHOVOR:
Zdroj: Rudolf Fraštia

Vytváříte také na zakázku, podle přání zákazníka?

Nie, tvorím výlučne podľa vlastných predstáv. Ale ak sa v budúcnosti objaví zákazník s reálnou predstavou, tak mu ju zrealizujem.

Kde lze vaše výrobky zakoupit? 

Postupne ich začínam umiestňovať na Sashe – rudyf alebo Facebook – Handmade vecičky na predaj.

Chtěl byste našim čtenářům říct ještě něco, o čem jsme se nezmínili?

Robiť prácu s vidinou peňazí je veľmi realistické a v súčasnom svete prirodzene logické. Tento druh práce však skôr spadá do sféry práce pre radosť. Keď ju človek dokáže robiť poctivo, tak určite bude dlho, dlho veselý.

ROZHOVOR:
Zdroj: Rudolf Fraštia