Luxusní zapečené brambory ve smetanové omáčce se slaninou

Luxusní zapečené brambory ve smetanové omáčce se slaninou jsou ideálním pokrmem pro milovníky bohatých a krémových chutí. Tento recept kombinuje jemnost smetany a crème fraîche s chutí masového vývaru, čerstvého rozmarýnu a křupavosti slaniny a toustového chleba. Jedná se o skvělý doplněk k hlavním chodům nebo jako samostatná pochoutka pro speciální příležitosti.

Zdroj: Bigots

Ingredience:

  • Zakysaná smetana: 200 g
  • Crème fraîche: 200 g nebo smetanový sýr
  • Masový vývar: 400 ml
  • Brambory: 1 kg
  • Máslo: 50 g
  • Slanina nakrájená na kostičky: 75 g
  • Rozmarýn: 1 lžička, čerstvý, jemně nasekaný
  • Toustový chléb: 5 ks, nakrájený na kostičky

Postup:

1) Příprava omáčky: Zakysanou smetanu a crème fraîche důkladně smíchejte s masovým vývarem a tuto směs nalijte do velkého pekáčku.

2) Příprava brambor: Brambory důkladně omyjte a udělejte na nich několik zářezů, přičemž je neprořízněte úplně. Brambory vložte do pekáčku řeznou stranou nahoru tak, aby byly ponořené v omáčce asi z poloviny.

3) Pečení brambor: Brambory pečte v předehřáté troubě na 200 °C (horní/spodní ohřev) cca 45 – 60 minut, dokud nejsou brambory téměř uvařené.

4) Příprava křupavého posypu: Mezitím rozpustíte máslo na pánvi, přidejte slaninu a rozmarýn a vmíchejte kostičky toustového chleba. Tuto směs rovnoměrně rozprostřete na předpečené brambory.

5) Dokončení pečení: Vraťte brambory do trouby a pečte, dokud nejsou kostky chleba pěkně zlatohnědé a brambory dokonale uvařené.

Kuřecí kousky v těstíčku ze zakysané smetany a česneku

Závěr

Luxusní zapečené brambory ve smetanové omáčce se slaninou představují úžasnou kombinaci chutí a textur. Tento recept je dokonalým důkazem, že z jednoduchých surovin lze připravit opravdovou kulinářskou lahůdku, která zaujme nejen oko, ale především chuťové buňky. Užijte si tento výjimečný pokrm v kruhu rodiny nebo přátel.