Objevte kulinářský poklad v podobě delikátního lososa podávaného na barevné zelenině, doprovázeného bohatou parmazánovou omáčkou. Tento elegantní a zároveň jednoduchý recept slibuje dokonalou harmonii chutí a textur, vhodný pro speciální příležitosti i běžné večery. Užijte si svěžest lososa a pestrost zeleniny, vše završené krémovou omáčkou.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Losos na barevné zelenině s parmazánovou omáčkou
Co budeme potřebovat:
- 1 kg čerstvý losos
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
Zelenina:
- 2 brokolice
- 1 cuketa
- 3 mrkve
- barevné malé papriky – podle chuti
- sůl – podle chuti
- italské bylinky – podle chuti
Ostatní:
- olivový olej – na vymazáni formy
- strouhaný parmazán – podle chuti
- 2-3 stroužky česneku/ nebo podle chuti
Omáčka:
- olivový olej – na smažení
- 1 cibule
- 100 ml suché bílé víno
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- 150 ml smetany na vaření
- 1 lžíce dijonská hořčice
- 1 lžíce parmazánu
Jak budeme postupovat:
1. Z čerstvého lososa odstraňte kůži, nakrájejte na řezy, posypte z obou stran solí a černým mletým pepřem a nechte odležet.
2. Do formy vymazané olivovým olejem rozprostřete nakrájené růžičky brokolice, nakrájenou cuketu na hrubší půlměsíce, nakrájenou mrkev na kolečka a pokládejte barevné malé papriky – promíchejte rukama. Pak dochuťte solí a italskými bylinkami, přidejte česnek a pokapejte olivovým olejem.
3. Zeleninu pečte v předehřáté troubě 15 minut při 200 stupních celzia.
4. Na pánev s rozehřátým olivovým olejem položte lososa a smažte z každé strany dozlatova.
5. Po 15 minutách vyndejte plech se zeleninou z trouby, zeleninu trochu promíchejte, poté položte na ní jemně smaženého lososa a pečte 10 minut při 200 stupních celzia.
6. Omáčka: Do pánve s rozehřátým olivovým olejem dejte nadrobno nakrájenou cibuli a smažte ji na mírném ohni dozlatova. Pak cibuli podlijte suchým bílým vínem a nechte ať se odpaří alkohol. Dochuťte solí a černým mletým pepřem. Dále vařte a přilijte smetanu na vaření. Pak přidejte dijonskou hořčicí a vmíchejte strouhaný parmazán – pořádně promíchejte a omáčka je hotová!
7. Následně uvařenou omáčku propasírujte pres síto do hladké směsi.
8. Lososa na barevné zelenině se sýrem jemně přelijte připravenou omáčkou a podávejte s láskou, velkou chutí a půvabem.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!