Představujeme vám osvědčený recept na domácí měkkou pletenou makovou roládu. Tento lákavý dezert kombinuje jemnost měkkého těsta s bohatou náplní z máku, a vytváří tak dokonalou harmonii chutí, která osloví každého milovníka sladkého. Pojďme na recept!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí měkká pletená maková roláda
Co budeme potřebovat:
Maková náplň:
- 200 g mák
- 120 g cukru (nebo podle chuti)
- 1 vaječný bílek
- 30 g máslo
Těsto:
- 120 ml mléko
- 5 g sušené droždí + 1 lžíce cukru
- 1 vejce
- 80 g cukru
- sůl – podle chuti
- 8 g vanilkový cukr
- 50 g rozpuštěné máslo
- 300 g mouka
Ostatní:
- 1 lžíce rostlinný olej – na vymazání mísy
- 1 žloutek + 1 lžíce mléka + 20 g másla – na potírání
Jak budeme postupovat:
1. Maková náplň: Do velkého hrnce nasypte mák a zalijte vodou – dobře promíchejte a nechte 10-15 minut odstát, poté 2-3 krát slijte vodu a zalijte čistý mák vodou – vařte na mírném ohni 30-40 minut a během varu odstraňte lžící pěnu, která se vytvořila.
2. Následně mák slijte studenou vodou 2-3 krát opakujte, poté sceďte přes síto, vyždímejte vodu a osušte ubrusem.
3. Čistý mák přendejte do mísy a rozmixujte/pomelte ručním mixérem, dále přisypte cukr, přilijte vaječný bílek a přidejte máslo – dobře promíchejte.
4. Těsto: Do jiné mísy nalijte mléko, přidejte sušené droždí a cukr – promíchejte a přikryjte fólií – nechte 7-10 minut na teplém místě odstát.
5. Do další mísy rozklepněte vejce, nasypte cukr, pak dochuťte solí, vanilkovým cukrem a přilijte rozpuštěné máslo – vyšlehejte do hladké směsi. Nakonec po částech přisypávejte mouku – dobře promíchejte a těsto vypracujte ručně.
6. Z výsledného těsta vytvarujte kouli, kterou položte do mísy vymazanou olejem a přikryjte fólií – nechte kynout 50-60 minut na teplém místě.
7. Potom kouli těsta položte na stůl, 10 minut nechte ležet a potřete čistou plochu olejem. Pomocí válečka vyválejte těsto do velkého čtverce nebo obdélníku a naplňte čtvrtinu těsta makovou náplní.
8. Ze zbylého těsta vytvarujte plátky, z kterých udělejte pletence – srolujte do rolády, poté položte na plech vyložený pergamenem a přikryjte fólií. Nechte 35-40 minut kynout na teplém místě.
9. Na závěr potřete vyšlehaným žloutkem smíchaným s mlékem, aby po upečení byla krásně zlatavá.
10. Pečte v předehřáté troubě 35-40 minut při 180 °C a po upečení ji potřete rozpuštěným máslem.
Domácí měkkou pletenou makovou roládu podávejte s láskou, velkou chutí a potěšením.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!