Pokud hledáte inspiraci pro sytý, rychlý a přitom chutný oběd, flíčky zapečené se šunkou a sýrem jsou skvělou volbou. Tento pokrm kombinuje oblíbené těstoviny s bohatou smetanovo-sýrovou omáčkou a výraznou chuť šunky, čímž vytváří lahodné jídlo vhodné pro každou příležitost. Ať už máte chuť na něco teplého během chladných dnů, nebo potřebujete rychlý oběd pro celou rodinu, tento recept vám to umožní. Postupujte podle následujících kroků a připravte si toto jednoduché a výtečné jídlo.
Co budeme potřebovat:
- 500 g těstovin (flíčků nebo jakéhokoliv oblíbeného typu)
- 2 šálky zakysané smetany
- 250 g strouhaného sýra (ideálně tvrdý sýr jako gouda nebo eidam)
- 250 g šunky, nakrájené nadrobno
- 3 stroužky česneku
- Bazalku (čerstvou nebo sušenou)
- Sůl a pepř podle chuti
- Olej pro vymazání zapékací mísy
Jak budeme postupovat:
1) Příprava těstovin: Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu ve slané vodě, dokud nejsou al dente. Po uvaření je scedíme a necháme okapat.
2) Příprava zapékací mísy: Zapékací mísu vymažeme olejem a do ní rozložíme uvařené těstoviny.
3) Přidání šunky: Na těstoviny rovnoměrně rozložíme nadrobno nakrájenou šunku.
4) Smetanovo-sýrová směs: V míse smícháme zakysanou smetanu s prolisovaným česnekem, bazalkou a ¾ množství strouhaného sýra. Tuto směs ochutíme solí a pepřem a rozprostřeme ji na vrstvu šunky. Zbylý sýr posypeme na vrch.
5) Zapečení: Zapékací mísu vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 stupních Celsia, dokud sýr na povrchu nezezlátne a nevytvoří křupavou krustu.
Vyzkoušejte také:
- Plněné papriky s rajskou omáčkou
- Karbanátky z kuřecího masa a zeleniny s bramborovou kaší
- Křenová omáčka s uzeným masem a knedlíkem
- Pečená kližka na kořenové zelenině s bramborovou kaší
Závěr
Flíčky zapečené se šunkou a sýrem jsou výborným řešením pro každého, kdo hledá rychlý a chutný oběd nebo večeři. Tento pokrm je nejen sytý, ale díky kombinaci sýra, šunky a bazalky nabízí bohaté gastronomické zážitky. Užijte si tento jednoduchý recept, který potěší vaše chuťové buňky a zasytí i ten největší hlad.