Vepřová kotleta dušená na houbách s rýží je vynikající pokrm, který spojuje šťavnatost vepřového masa s bohatou chutí čerstvých hub. Tento recept je ideální volbou pro nedělní oběd či slavnostní večeři. Příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to.
Co budeme potřebovat
- 4 ks vepřových kotlet s kostí
- 2 stroužky česneku
- Sůl, dle chuti
- 1 lžíce másla
- 1 ks cibule
- 2-3 lžíce sádla
- 1 lžíce hladké mouky (plus extra na obalení kotlet)
- 250-300 g čerstvých hub, nejlépe panské hřiby
- Drcený kmín, podle chuti
- Mletý černý pepř, podle chuti
Jak budeme postupovat
1) Příprava kotlet: Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a z obou stran obalíme v hladké mouce.
2) Příprava hub: Očištěné houby nakrájíme na větší kousky.
3) Příprava cibule a česneku: Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nahrubo. Máslo utřeme se solí a lžící mouky.
4) Opečení kotlet: Na sádle zprudka opečeme kotlety z obou stran dozlatova, vyjmeme a odložíme.
5) Dušení hub: Na výpeku zesklovatíme cibuli s česnekem, přidáme houby, osolíme, opepříme, přidáme kmín a krátce osmahneme.
6) Dušení kotlet s houbami: Kotlety vrátíme do pánve, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Podle potřeby podléváme a nakonec omáčku zahustíme máslem s moukou.
7) Servírování: Kotlety podáváme s houbami a omáčkou, doporučujeme s dušenou rýží nebo těstovinami.
Připravte si také:
- Vynikající cikánské řízky – ideální recept na oběd
- Recept na kuřecí Kung-Pao snadno a rychle
- Pikantní masová směs na topinky z kuřecího masa
Závěr
Tento recept na vepřové kotlety dušené na houbách s rýží je skvělým způsobem, jak připravit chutný a sytý oběd nebo večeři. S kombinací šťavnatého masa, bohatých hub a jemné omáčky si tento pokrm zaslouží místo ve vašem kulinářském repertoáru.