Vepřový perkelt pečený v troubě je lahodným a sytým jídlem, které potěší každého milovníka dobrého masa. Tento recept kombinuje tradiční chutě s bohatou omáčkou a je ideální volbou pro nedělní oběd nebo kdykoli, když máte chuť na něco opravdu chutného. Příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to.
Co budeme potřebovat
- Asi 500 g vepřové plece, nakrájené na větší kousky
- 3 velké cibule
- Kousky špeku
- 2 lžíce domácího rajského protlaku
- 2 lžíce uzené červené papriky
- 2 lžíce obyčejné červené papriky
- Malou skleničku drcených rajčat
- Cca 400 g mražené nebo čerstvé papriky
- Sušený česnek
- Nové koření, bobkový list
- Sůl, pepř
- Voda nebo vývar
Jak budeme postupovat
1) Příprava masa a cibule: Vepřové maso osolíme a zatáhneme na pánvi. Cibule orestujeme s kousky špeku do zlatohnědé barvy, přidáme rajský protlak a papriku, zalejeme trochou vody.
2) Pečení: Maso s cibulovou směsí přendáme do litinového pekáče, přidáme drcená rajčata a polovinu mražené papriky. Ochutíme sušeným česnekem, novým kořením, bobkovým listem, dosolíme a opepříme. Dolejeme vodou nebo vývarem a pečeme na 180 stupňů asi hodinu a půl.
3) Dokončení: Před koncem pečení přidáme zbytek papriky a podle potřeby dochutíme.
Připravte si také:
- Nejchutnější kuřecí placičky snadno a rychle
- Křupavé brambory se slaninou a cibulkou
- Stehýnka pečená v hořčicovo-česnekové omáčce
Závěr
Vepřový perkelt pečený v troubě je jídlo, které zahřeje nejen tělo, ale i duši. Servírovat jej můžete s těstovinami nebo chlebem, který skvěle doplní bohatou omáčku. Tento recept je důkazem, že i z jednoduchých ingrediencí můžete připravit něco opravdu úžasného. Přejeme vám dobrou chuť!