Pečená kachna se zelím a bramborovými knedlíky

Pečená kachna se zelím a domácími bramborovými knedlíky patří k nejtradičnějším a nejoblíbenějším českým pokrmům. Je to jídlo, které symbolizuje domácí pohodu a gastronomický zážitek, zejména během svátků a rodinných oslav. Následující recept vám krok za krokem ukáže, jak si připravit tuto vynikající pochoutku.

Zdroj: Alena Majdová – starší

Co budeme potřebovat

Pro kachnu:

  • 1,5-2 kg kachna
  • Sůl, kmín
  • 50-100 ml vody
  • Jablka nebo cibule

Pro zelí:

  • Kysané zelí
  • 200 ml vody
  • 1 lžíce cukru
  • Sůl, kmín
  • Jíška

Pro bramborové knedlíky:

  • 750 g předem uvařených brambor
  • 500 g dětské krupičky
  • 1-2 vejce
  • Sůl

Jak budeme postupovat

1) Příprava kachny: Kachnu očistíme, osolíme, okmínujeme a dovnitř vložíme jablka nebo cibuli. Pečeme prsy dolů podlitou vodou při 120 °C 2-3 hodiny, během pečení podléváme.

2) Příprava bramborových knedlíků: Uvařené brambory oloupeme, nastrouháme, osolíme, přidáme vejce a krupičku a vypracujeme těsto. Z těsta vytvoříme šišky, vaříme ve vroucí vodě 20-25 minut.

3) Příprava zelí: Kysané zelí slijeme, překrájíme, zalijeme vodou, přidáme cukr, sůl, kmín a dusíme. Zahustíme jíškou, promícháme a necháme provařit.

Připravte si také:

Závěr

Tento tradiční český pokrm v sobě snoubí bohatost chutí a textur, od křupavé kůže kachny přes jemnou chuť bramborových knedlíků až po kyselkavé zelí. Pečená kachna se zelím a bramborovými knedlíky je jistě pokrmem, který oslní každého gurmána a přinese na stůl kus české kulturní tradice.