Dnes vám přinášíme recept na náš oblíbený makový koláč, který si zamilujete už na první ochutnání. S neskutečně jemnou vůní a jedinečnou chuťovou harmonií je to kulinářský poklad, který vám zaručeně udělá radost. Připravte se na jednoduchý a přitom neodolatelný zážitek.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Makový koláč
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 170 g másla (asi 3/4 šálky)
- 100 g práškového cukru (1 šálka)
- 2 žloutky
- 300 g hladké mouky (2 1/2 šálky)
- 2 čajové lžičky jedlé sody
Náplň:
- 150 g hladké mouky (1 1/4 šálky)
- 2 čajové lžičky jedlé sody
- 150 g práškového cukru (1 1/3 šálky)
- 16 g vanilkového cukru (4 čajové lžičky)
- 200 g mletého máku (1 3/4 šálky)
- 100 g másla (1/2 šálky)
- Kůra z 1/2 citronu
- 200 ml mléka (3/4 šálky + 2 polévkové lžíce)
- 2 vaječné bílky
- Práškový cukr na posypání
Jak budeme postupovat:
1. Předehřejte troubu na 160 °C a vymažte a vysypte plech o rozměrech 33 cm x 29 cm.
2. Těsto: V misce vyšlehejte máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Přidejte žloutky a míchejte, dokud se nespojí.
3. V samostatné misce smíchejte mouku a jedlou sodu. Postupně přidávejte do vlhké směsi a míchejte, dokud se nevytvoří měkké těsto.
4. Těsto rozdělte na dvě stejné části a zabalte do potravinářské fólie. Dejte těsto do lednice na 30 minut.
5. Náplň: V misce smíchejte mouku, sodu, práškový cukr a vanilkový cukr.
6. Přidejte mák, máslo, citronovou kůru a mléko a míchejte, dokud nevznikne hustá náplň.
7. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do plnky.
8. Složení: Polovinu vychladlého těsta z lednice rozprostřete na připravený plech.
9. Na těsto rozprostřete náplň a vyrovnejte ji.
10. Menší část těsta vyválejte a vložte na plnku a propíchejte vidličkou a dejte péct.
11. Pečte při 160 °C na ventilátoru 25 minut.
12. Koláč ihned po upečení ještě teplý nakrájejte a posypte práškovým cukrem.
Hotovo! Dobrou chuť!