Tradiční česká rajčatová omáčka – jedinečná bohatá chuť

Vítejte v článku, který vás zavede do světa tradiční české rajčatové omáčky, jejíž bohatá chuť a vůně jsou jedinečné a nepostradatelné v české kuchyni. Připravte se na poznání receptu plného tradice a lahodných chutí.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Tradiční česká rajčatová omáčka - jedinečná bohatá chuť
Zdroj: cooklikeczechs.com

Domácí rajčatová omáčka

Co budeme potřebovat:

Vývar z hovězího masa a kořenové zeleniny:

  • 2 velké mrkve
  • ¼ celeru
  • 1 petrželový kořen
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 900 g hovězího masa (plec)
  • 3-4 litry vody
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • 1 lžička soli

Sladká rajčatová omáčka:

  • 3 cibule, oloupané, jemně nakrájené
  • 1 lžíce sádla
  • 240 ml rajčatového protlaku
  • 87 g hladké mouky
  • 1,2 litru hovězího vývaru
  • sůl
  • 150 g krystalového cukru
  • 5 lžic octa (8% kyselost)
  • 10 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 20 g másla (studeného)
Tradiční česká rajčatová omáčka - jedinečná bohatá chuť
Zdroj: cooklikeczechs.com

Jak budeme postupovat:

1. Vývar z hovězího masa a kořenové zeleniny: Očistěte a nakrájejte zeleninu na dvě části. Dejte ji společně s kusem hovězího masa do velkého hrnce.

Tradiční česká rajčatová omáčka - jedinečná bohatá chuť
Zdroj: cooklikeczechs.com

2. Přidejte studenou vodu, přiklopte víkem a přiveďte k varu.

3. Odstraňte víko a škádlete kondenzovanou pěnu, která se vytváří na povrchu vývaru, lžící.

4. Jakmile se pěna přestane tvořit, přidejte koření a sůl a snižte teplotu na minimum, aby se vývar vařil jen mírně a jen sem tam bublal. Hrnek už nezakrývejte víkem. Vývar se vaří asi 3 hodiny.

5. Maso vyjměte z vývaru a udržujte ho teplé. Vývar sceďte do čistého hrnce. Odeberte zeleninu a koření.

Pro rajskou omáčku nepotřebujete celý vývar, zbytek můžete zmrazit, jakmile vychladne, protože se vám bude hodit.

6. Rajská omáčka: Oloupejte cibuli a jemně ji nakrájejte.

7. V jiném hrnci rozpusťte sádlo a dejte na střední plamen. Přidejte cibuli a míchejte, dokud nezezlátne.

8. Přidejte rajčatový protlak a míchejte asi 1 minutu.

Tradiční česká rajčatová omáčka - jedinečná bohatá chuť
Zdroj: cooklikeczechs.com

9. Přidejte mouku a neustále míchejte asi 30 sekund.

Tradiční česká rajčatová omáčka - jedinečná bohatá chuť
Zdroj: cooklikeczechs.com
Tradiční česká rajčatová omáčka - jedinečná bohatá chuť
Zdroj: cooklikeczechs.com

10. Přidejte vývar a promíchejte.

Tradiční česká rajčatová omáčka - jedinečná bohatá chuť
Zdroj: cooklikeczechs.com

11. Přidejte 1 lžičku soli, cukr, ocet a koření.

Tradiční česká rajčatová omáčka - jedinečná bohatá chuť
Zdroj: cooklikeczechs.com

12. Přiveďte k varu, snižte teplotu na třetinu a vařte občasným mícháním asi 20 minut. Omáčku dochuťte solí a cukrem podle potřeby.

13. Odstraňte hrnec s omáčkou z plotny, rozmixujte ji ručním mixérem (tento krok můžete vynechat).

14. Omáčku sceďte přes jemné síto do čistého hrnce.

Tradiční česká rajčatová omáčka - jedinečná bohatá chuť
Zdroj: cooklikeczechs.com

15. Přidejte na kostky nakrájené studené máslo, které změkčí omáčku. Míchejte lžící, dokud se máslo nerozpustí a máte hotovo!

Tradiční česká rajčatová omáčka - jedinečná bohatá chuť
Zdroj: cooklikeczechs.com

Dobrou chuť!