Rádi byste si vychutnali odpolední kávu spolu s nějakým skvělým koláčem? Dnes si společně připravíme křehký broskvovo-mandlový koláč s krémem mascarpone. Příprava tohoto koláče je velmi jednoduchá a určitě si ho ihned zamilujte.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Křehký broskvovo-mandlový koláč s krémem mascarpone
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 1 vejce
- 100 g cukr
- 8 g vanilkový cukr
- citronová kůra – podle chuti
- 140 g máslo
- 300 g mouka
- 10 g prášek do pečiva
Krém:
- 400 ml mléko
- 2 žloutky
- 5 lžic cukru
- 8 g vanilkový cukr
- 3 lžíce kukuřičný škrob
- 3 lžíce mascarpone nebo zakysaná smetana
- 30 ml citronová šťáva
Ostatní:
- 800 g broskví v sirupu
- vaječné bílky – na potíraní
- moučkový cukr – na posypání
Na zdobení:
- mandlové lupínky
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy rozklepněte vejce, přisypte cukr a vanilkový cukr – vyšlehejte, přimíchejte strouhanou citronovou kůru – šlehejte/míchejte. Dále přidejte máslo – šlehejte/míchejte a na závěr nasypejte mouku s práškem do pečiva – ručně vypracujte těsto, které poté rozdělte na 2 stejné koule.
2. První kouli těsta ručně rozprostřete do formy o průměru 25 cm a propíchejte vidličkou.
3. Krém: Do malého hrnce si nalijte mléko, přidejte žloutky, přisypejte cukr, vanilkový cukr a kukuřičný škrob – promíchejte a vařte na mírném ohni do jemného zhoustnutí.
4. Následně uvařený krém odstavte a přidejte do něho ještě krém mascarpone a přilijte citronovou šťávu – pořádně promíchejte.
5. Výsledný krém naneste na těsto ve formě, pěkně ho rozetřete a uhlaďte.
6. Potom na něho naaranžujte polky broskví z konzervy zbavené sirupu, přikryjte druhou vyválenou kouli těsta a zarovnejte okraje.
7. Na závěr potřete vaječným bílkem a ozdobte mandlovými lupínky.
8. Pečte v předehřáté troubě 30 minut při 180 °C.
9. Po upečení ho ještě posypte moučkovým cukrem a podávejte ho s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!