Křehký broskvovo-mandlový koláč s krémem mascarpone

Rádi byste si vychutnali odpolední kávu spolu s nějakým skvělým koláčem? Dnes si společně připravíme křehký broskvovo-mandlový koláč s krémem mascarpone. Příprava tohoto koláče je velmi jednoduchá a určitě si ho ihned zamilujte.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Křehký broskvovo-mandlový koláč s krémem mascarpone
Zdroj: Fatto in Casa da Alba

Křehký broskvovo-mandlový koláč s krémem mascarpone

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 1 vejce
  • 100 g cukr
  • 8 g vanilkový cukr
  • citronová kůra – podle chuti
  • 140 g máslo
  • 300 g mouka
  • 10 g prášek do pečiva

Krém:

  • 400 ml mléko
  • 2 žloutky
  • 5 lžic cukru
  • 8 g vanilkový cukr
  • 3 lžíce kukuřičný škrob
  • 3 lžíce mascarpone nebo zakysaná smetana
  • 30 ml citronová šťáva

Ostatní:

  • 800 g broskví v sirupu
  • vaječné bílky – na potíraní
  • moučkový cukr – na posypání

Na zdobení:

  • mandlové lupínky

Jak budeme postupovat:

1. Těsto: Do mísy rozklepněte vejce, přisypte cukr a vanilkový cukr – vyšlehejte, přimíchejte strouhanou citronovou kůru – šlehejte/míchejte. Dále přidejte máslo – šlehejte/míchejte a na závěr nasypejte mouku s práškem do pečiva – ručně vypracujte těsto, které poté rozdělte na 2 stejné koule.

Křehký broskvovo-mandlový koláč s krémem mascarpone
Zdroj: Fatto in Casa da Alba

2. První kouli těsta ručně rozprostřete do formy o průměru 25 cm a propíchejte vidličkou.

Křehký broskvovo-mandlový koláč s krémem mascarpone
Zdroj: Fatto in Casa da Alba

3. Krém: Do malého hrnce si nalijte mléko, přidejte žloutky, přisypejte cukr, vanilkový cukr a kukuřičný škrob – promíchejte a vařte na mírném ohni do jemného zhoustnutí.

Křehký broskvovo-mandlový koláč s krémem mascarpone
Zdroj: Fatto in Casa da Alba

4. Následně uvařený krém odstavte a přidejte do něho ještě krém mascarpone a přilijte citronovou šťávu – pořádně promíchejte.

Křehký broskvovo-mandlový koláč s krémem mascarpone
Zdroj: Fatto in Casa da Alba

5. Výsledný krém naneste na těsto ve formě, pěkně ho rozetřete a uhlaďte.

Křehký broskvovo-mandlový koláč s krémem mascarpone
Zdroj: Fatto in Casa da Alba

6. Potom na něho naaranžujte polky broskví z konzervy zbavené sirupu, přikryjte druhou vyválenou kouli těsta a zarovnejte okraje.

Křehký broskvovo-mandlový koláč s krémem mascarpone
Zdroj: Fatto in Casa da Alba
Křehký broskvovo-mandlový koláč s krémem mascarpone
Zdroj: Fatto in Casa da Alba

7. Na závěr potřete vaječným bílkem a ozdobte mandlovými lupínky.

Křehký broskvovo-mandlový koláč s krémem mascarpone
Zdroj: Fatto in Casa da Alba
Křehký broskvovo-mandlový koláč s krémem mascarpone
Zdroj: Fatto in Casa da Alba

8. Pečte v předehřáté troubě 30 minut při 180 °C.

9. Po upečení ho ještě posypte moučkovým cukrem a podávejte ho s láskou a velkou chutí.

Křehký broskvovo-mandlový koláč s krémem mascarpone
Zdroj: Fatto in Casa da Alba
Křehký broskvovo-mandlový koláč s krémem mascarpone
Zdroj: Fatto in Casa da Alba

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

VIDEO NÁVOD: