Opět je před námi báječný teplý víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tento recept na báječnou dvoubarevnou bábovku s nutellou a oříšky si ihned zamilujete. Sladkou tečku v podobě chutné bábovky ocení úplně všichni!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Báječná dvoubarevná bábovka s nutellou a oříšky
Co budeme potřebovat:
Dvoubarevné těsto:
- 100 ml horké vody
- 100 ml mléka
- 50 ml olej ze semen
- 60 g cukru
- 1 vaječný bílek
- 10 g čerstvé droždí (2 lžičky) nebo 1 lžička sušeného droždí
- 1 balení vanilky
- špetka soli
- 450 g hladká pšeničná mouka
- 20 g kakaa
- 10 g másla + 10 g másla
Ostatní:
- nutella – na potíraní
- nasekané vlašské ořech y- na posypání
- žloutek s trochou mléka – na potíraní
- trochu rozpuštěné máslo – na potíraní bábovky po upečení
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy nalijte horkou vodu, přilijte mléko, olej ze semen, dále přisypejte cukr, přidejte vaječný bílek, nasypejte čerstvé droždí, vanilku a dochuťte špetkou soli – vyšlehejte/promíchejte a na závěr postupně přisypávejte mouku – vypracujte těsto.
2. Získané těsto rozdělte na 2 části, kde do jedné části nasypejte kakao a přidejte máslo – pořádně promíchejte a ručně vypracujte kakaové těsto. Také aj do obyčejného těsta přidejte máslo – a vypracujte ho.
3. Následně je vložte do 2 misek a přikryjte fólií, nechte kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4. Po vykynutí obě těsta vyválejte. První vyválejte obyčejné těsto a potom na něho položte a roztáhněte kakaové těsto.
5. Na jedné půlce udělejte pomocí kolečka prameny vedle sebe, druhou půlku potřete nutellou a posypejte nasekanými vlašskými oříšky. Polovinu srolujte do rolády a z pramenů upleťte vrtulky – srolujte a položte do formy na bábovky, přikryjte fólií a nechejte objem zdvojnásobit.
6. Na závěr ji potřete žloutkem smíchaným s mlékem a pečte v předehřáté troubě 30 minut při 180 °C.
7. Po upečení formu vyndejte z trouby, bábovku z formy, pak ji potřete trochou rozpuštěného másla a podávejte ji s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!