Domácí křupavé pečené žemle posypané sezamovými semínky

Hledáte inspiraci pro slanou pochoutku a rádi byste vyzkoušeli něco nového? V tom případě jste na správném místě! Dnes si společně připravíme fantastické domácí křupavé pečené žemle posypané sezamovými semínky. Jejich příprava je velice snadná a zvládne to úplně každý! Jemné, nadýchané, vzdušné těsto jako peří posypané sezamovými semínky, co si můžete více přát. Se šálkem horkého čaje si budete připadat jako na obláčku.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Domácí křupavé pečené žemle posypané sezamovými semínky
Zdroj: Przepisy od Olgi

Domácí křupavé kynuté žemle posypané sezamovými semínky

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 570 g pšeničná mouka
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 8 g sušené droždí
  • 360 ml teplé vody
  • 1 vejce + 1 vaječný bílek
  • 20 ml rostlinný olej

Ostatní:

  • 1 žloutek
  • 2 lžičky mléka

Na zdobení a posypání:

  • sezamové semínky

Jak budeme postupovat:

1. Těsto: Do velké mísy nasypte prosátou mouku, přisypejte cukr, sůl a sušené droždí – jemně promíchejte a udělejte malý důlek, do kterého nalijte teplou vodu. Dále rozklepněte vejce a přidejte vaječný bílek – pořádně promíchejte a na závěr nalijte rostlinný olej – ručně vypracujte těsto.

Domácí křupavé pečené žemle posypané sezamovými semínky
Zdroj: Przepisy od Olgi
Domácí křupavé pečené žemle posypané sezamovými semínky
Zdroj: Przepisy od Olgi
Domácí křupavé pečené žemle posypané sezamovými semínky
Zdroj: Przepisy od Olgi
Domácí křupavé pečené žemle posypané sezamovými semínky
Zdroj: Przepisy od Olgi

2. Následně z vypracovaného těsta vytvarujte kouli, kterou položte do mísy vymazané olejem, přikryjte fólií a nechejte kynout na teplém místě 1 hodinu. Měli by jste získat jemné, nadýchané, vzdušné těsto jako peří.

Domácí křupavé pečené žemle posypané sezamovými semínky
Zdroj: Przepisy od Olgi

3. Vymažte čistou plochu olejem a položte na ní těsto, které rozdělte na 12 stejných dílů, které přikryje utěrkou a nechejte 20 minut odpočívat na teplém místě.

Domácí křupavé pečené žemle posypané sezamovými semínky
Zdroj: Przepisy od Olgi

4. Vykynuté díly rozválejte jemně válečkem a vytvarujte z nich rolky, z kterých vytvořte kolečka, položte je na plech vyložený pergamenem, poté je přikryjte utěrkou a odložte na 30 minut na teplé místo.

Domácí křupavé pečené žemle posypané sezamovými semínky
Zdroj: Przepisy od Olgi
Domácí křupavé pečené žemle posypané sezamovými semínky
Zdroj: Przepisy od Olgi

5. Krásně vykynuté a nadýchané je potřete žloutkem smíchaným s mlékem, aby byly krásně zlatavé a posypejte je sezamovými semínky.

Domácí křupavé pečené žemle posypané sezamovými semínky
Zdroj: Przepisy od Olgi
Domácí křupavé pečené žemle posypané sezamovými semínky
Zdroj: Przepisy od Olgi

6. Pečte je v předehřáté troubě 20-25 minut při 180 °C.

7. Po upečení je podávejte s láskou, velkou chutí a radostí.

Domácí křupavé pečené žemle posypané sezamovými semínky
Zdroj: Przepisy od Olgi

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!