Dort s mascarpone krémem a jahodami se želatinou – Mňam!

Připravte se na okouzlující chuťový zážitek s dortem s mascarpone krémem a jahodami se želatinou, který je pravou esencí letních chutí. Tento dort je nejenom “Mňam!” k pohledu, ale jeho lahodné vrstvy zaručeně uspokojí každého milovníka sladkého. Ideální pro oslavy, rodinné shromáždění nebo jako luxusní způsob, jak si zpříjemnit jakýkoliv den.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Dort s mascarpone krémem a jahodami se želatinou

Co budeme potřebovat:

  • Vejce 4 ks
  • Mouka 200 g
  • Cukr 170 g
  • Mléko 80 ml
  • Prášek do pečiva 7 g
  • Vanilková esence

Suroviny na krém:

  • Mascarpone 250 g
  • Tekutá smetana ke šlehání 250 g
  • Cukr v prášku 100 g
  • Jahodový džem 150 g
  • Vanilková esence
  • Sladká smetana 200 g

Přísady na polevu:

  • Jahody 1 kg
  • Želatina 10 g
  • Cukr 100 g
  • Vanilkový cukr 2 sáčky
  • Šťáva z 1 citronu

Jak budeme postupovat:

1. V míse smíchejte 4 bílky se špetkou soli do pěny.

2. Přidejte 170 g cukru a znovu míchejte, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne tuhý, sklovitý krém.

3. Přidejte 4 žloutky, 80 ml mléka a 1 lžičku vanilkové esence.

4. Promíchejte do hladka.

5. Prosejeme 200 g mouky smíchané se 7 g prášku do pečiva.

6. Dobře promíchejte silikonovou stěrkou do hladka.

7. Směs nalijte do plechu s odnímatelným dnem (25x25x8 cm) vyloženého pečicím papírem.

8. Směs zarovnejte stěrkou.

9. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 35 minut.

10. Vyjměte plech z trouby a nechte těsto vychladnout.

11. Vyjměte těsto z plechu a rozkrojte ho na polovinu, aby vznikly 2 stejně silné pláty.

12. Horní stranu těsta vložte zpět do plechu řezem nahoru.

13. Do vychlazené mísy (v lednici/mrazáku) vložte 250 g mascarpone a 250 g smetany ke šlehání (vyndané z lednice, vychlazené) a promíchejte do tuha.

14. Poté přidáme 100 g moučkového cukru a opět 2 minuty mícháme. Nepřehánějte to s mícháním, protože krém se bude řezat.

15. Přidejte vanilkovou esenci a 150 g jahodového džemu.

16. Promíchejte stěrkou do hladka.

17. Lžící naneste krém na první plát těsta a zarovnejte stěrkou.

18. Na krém položte 3-4 jahody nakrájené na malé kousky.

19. Poté na krém položte zbývající plát a odstraňte pečící papír. Jemně přitlačte dlaněmi, aby se krém na povrchu přilepil.

20. Ušlehejte 200 ml slazené smetany ke šlehání mixérem, přidejte na vrchní část těsta a zarovnejte stěrkou.

21. Na šlehačku položte rozpůlené jahody. Případně, pokud vám jahody zbyly, můžete přidat i nadrobno nakrájené kousky jahod.

22. Do misky vložte 10 g želatiny (asi 7 plátků) a zalijte studenou vodou.

23. Listy nechte hydratovat podle návodu na obalu.

24. Mezitím v hrnci svařte 500 ml vody se 100 g cukru, 2 sáčky vanilkového cukru a šťávou z 1 citronu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Když se začne vařit, vypněte oheň a přidejte želatinu zbavenou vody. Mícháme, dokud se želatina nerozpustí.

25. Nechte vychladnout a poté přelijte jahodovou vrstvu.

26. Tác vložte do chladničky a nechte ho tam stát alespoň 12 hodin. Když želatinová vrstva ztuhne, vyjměte ji z plechu a nakrájejte na vhodné porce.

Hotovo! Dobrou chuť!

VIDEO RECEPT: