Tento recept na domácí chlebík představuje základní, ale zato osvědčenou metodu přípravy tradičního chleba. Díky dlouhému kynutí a jednoduchým surovinám získáte chléb s výraznou chutí a krásně křupavou kůrkou. Postup je navíc tak jednoduchý, že se do pečení může pustit úplně každý.
Co budeme potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 1/2 kostky čerstvého droždí (nebo 4 g sušeného)
- 1 lžička cukru
- 400 ml vlažné vody
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky kmínu
- Další mouka na posypání
Jak budeme postupovat:
1) Příprava kvásku: Ze 100 ml vody, droždí a cukru připravte kvásek. Nechte ho chvíli stát, dokud nezačne pracovat.
2) Zadělání těsta: K mouce, ve které je zamíchaná sůl a kmín, přidejte kvásek a postupně přilévejte zbytek vody. Těsto jen lehce zadělejte a nechte 12 hodin kynout na teplém místě.
3) Tvarování těsta: Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučený vál. Vytáhněte těsto do obdélníku, vysokého asi 4 cm, a těsto přeložte ze shora, spodu i ze stran. Přendejte těsto do mísy, lehce ho pomoučte a nechte 30 minut odpočinout.
4) Pečení: Mezitím rozpalte troubu na 230°C a nahřejte formu, ve které budete chléb péct. Těsto rychle přendejte do formy, pečte přikryté 30 minut. Poté odklopte a pečte dalších 20 minut, dokud se nevytvoří křupavá kůrka.
5) Dokončení: Chléb nechte chvíli vychladnout ve formě, poté ho přendejte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
Závěr
Domácí pečení chleba může být nejen zábavné, ale i velmi odměňující. Tento recept na domácí chlebík s křupavou kůrkou a jemnou střídkou je dokonalým důkazem, že i s minimem surovin můžete vytvořit něco úžasného. Užijte si vůni a chuť čerstvě upečeného chleba přímo z vaší kuchyně.