Upečte si tento křupavý domácí chléb se snadnou přípravou

Tento recept na domácí chlebík představuje základní, ale zato osvědčenou metodu přípravy tradičního chleba. Díky dlouhému kynutí a jednoduchým surovinám získáte chléb s výraznou chutí a krásně křupavou kůrkou. Postup je navíc tak jednoduchý, že se do pečení může pustit úplně každý.

Zdroj: Iveta Divišová

Co budeme potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 1/2 kostky čerstvého droždí (nebo 4 g sušeného)
  • 1 lžička cukru
  • 400 ml vlažné vody
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky kmínu
  • Další mouka na posypání

Jak budeme postupovat:

1) Příprava kvásku: Ze 100 ml vody, droždí a cukru připravte kvásek. Nechte ho chvíli stát, dokud nezačne pracovat.

2) Zadělání těsta: K mouce, ve které je zamíchaná sůl a kmín, přidejte kvásek a postupně přilévejte zbytek vody. Těsto jen lehce zadělejte a nechte 12 hodin kynout na teplém místě.

3) Tvarování těsta: Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučený vál. Vytáhněte těsto do obdélníku, vysokého asi 4 cm, a těsto přeložte ze shora, spodu i ze stran. Přendejte těsto do mísy, lehce ho pomoučte a nechte 30 minut odpočinout.

4) Pečení: Mezitím rozpalte troubu na 230°C a nahřejte formu, ve které budete chléb péct. Těsto rychle přendejte do formy, pečte přikryté 30 minut. Poté odklopte a pečte dalších 20 minut, dokud se nevytvoří křupavá kůrka.

5) Dokončení: Chléb nechte chvíli vychladnout ve formě, poté ho přendejte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

Závěr

Domácí pečení chleba může být nejen zábavné, ale i velmi odměňující. Tento recept na domácí chlebík s křupavou kůrkou a jemnou střídkou je dokonalým důkazem, že i s minimem surovin můžete vytvořit něco úžasného. Užijte si vůni a chuť čerstvě upečeného chleba přímo z vaší kuchyně.