Připravte si domácí šunku ve skle: Výborný a jednoduchý recept

Domácí šunka ve skle je vynikající způsob, jak si připravit zdravou a chutnou pochoutku, která je skvělou alternativou k obchodním šunkám plným konzervantů. Tento recept je jednoduchý a vyžaduje jen několik základních ingrediencí. Ideální pro každého, kdo si chce vychutnat čerstvou, domácí šunku.

Zdroj: Josef Michálek

Co budeme potřebovat:

  • 1200 g vepřového masa (kýta, plec, kotleta bez kosti)
  • 25 g pragandy
  • 1 lžíce tekutého medu
  • Špetka pepře
  • 200 ml studené vody

Jak budeme postupovat:

1) Začneme tím, že maso nakrájíme na kousky velikosti přibližně 2-3 cm. Asi 300 g masa poté rozkutrujeme v sekáčku potravin, což není nutné, ale pomáhá, aby šunka lépe držela pohromadě. Poté přidáme pragandu, med, pepř a postupně přiléváme ledovou vodu. Důležité je udržovat směs stále podchlazenou. Výsledná směs by měla být lepivá na dotek.

2) Směs následně natlačíme do důkladně vymytých sklenic s rovnými stěnami, okraje sklenic otřeme a pevně zavíčkujeme. Sklenice necháme několik hodin, ideálně do druhého dne, odpočívat v chladničce. Poté sklenice naskládáme do hrnce, přidáme vodu tak, aby sahala zhruba 3 cm pod okraj sklenic, a sterilujeme 60 minut při teplotě 80 °C až 85 °C. Po sterilizaci sklenice vyjmeme a necháme vychladit.

Pečené brambory se slaninou – připravte si tento skvělý oběd za pár minut

Závěr: Tato domácí šunka je nejen chutná, ale také zdravější alternativou k tradičním uzeninám. Můžete ji skladovat v chladničce a používat podle potřeby. Ať už na sendviče, saláty nebo jako hlavní ingredienci v různých jídlech, tato šunka je univerzální a vždy připravená k použití.