Pro milovníky klasických dezertů přinášíme recept na tradiční kakaovo-pudinkový koláč se zakysanou smetanou. Tento koláč kombinuje bohatou chuť kakaa s jemným pudinkovým krémem, který je dokonale doplněn vrstvou nadýchané zakysané smetany.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kakaovo-pudinkový koláč se zakysanou smetanou
Co budeme potřebovat:
Základ podobný piškotu:
- 3 vejce pokojové teploty
- 1 šálek krystalového cukru (200 g)
- 1 ½ šálku mouky (200 g)
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžíce kakaového prášku neslazeného
- ⅔ šálku mléka (160 ml)
- ½ šálku rostlinného oleje (120 ml) slunečnicový nebo řepkový
Čokoládový pudink:
- 2 balení čokoládového pudinkového prášku Dr. Oetker
- 3 šálky mléka (720 ml)
- 4 lžíce krystalového cukru
Poleva ze zakysané smetany:
- 1 ⅔ šálku zakysané smetany (400 g) plnotučné
- 3 lžičky krystalového cukru
Různé:
- 1 lžíce másla nebo jiného tuku na vymazání formy
- 1 lžíce mouky nebo jemné strouhanky na vysypání formy
Jak budeme postupovat:
1. Vymažte pekáč kouskem másla a vysypte moukou nebo strouhankou. Zbytek přebytečné mouky odsypte.
2. V samostatné míse smíchejte suché ingredience: mouku, kakao a prášek do pečiva.
V míchací míse pomocí elektrického ručního mixéru vyšlehejte celá vejce a na střední rychlosti je šlehejte s cukrem, dokud nevznikne pěnivá hmota.
3. Postupně přidávejte cukr a zvyšujte rychlost mixéru. Jsou-li vejce ohřátá na pokojovou teplotu a vydržíte asi 5 minut, vyšleháte krásnou nadýchanou pěnu. Při šlehání se mokrá směs změní na světlejší barvu, cukr se postupně rozpustí a celá hmota mírně zhoustne.
4. Snižte rychlost mixéru na minimum a postupně přidejte připravenou suchou směs mouky, mléko a olej do vyšlehané hmoty vajec. Míchejte, dokud se vše nespojí do polotekutého těsta na piškot světle hnědé barvy.
5. Těsto nalijte na připravený pekáč a povrch vyhlaďte.
6. Uvařte čokoládový pudink podle návodu výrobce. Pořád míchejte, aby se v pudinku netvořily hrudky.
7. Horký pudink nalijte přes těsto cik-cak. Snažte se, aby pudink nepokrýval povrch rovnoměrnou vrstvou, ale nechte mezery mezi cik-caky, skrz které můžete vidět podkladové těsto.
8. Předehřejte troubu na 170 °C (spodní a horní ohřev). Vložte dort do trouby a pečte 30–40 minut. Na konci pečení proveďte zkoušku. Do nejvyššího bodu dortu zapíchněte špejli, abyste zjistili, zda je dort upečený. Je-li špejle suchá, je hotovo. Pokud na špejli zůstane nějaký těsto, nechte dort péct dalších 5 minut a test se špejlí opakujte.
9. Zatímco se dort peče, připravte poslední vrstvu dortu ze zakysané smetany. Jednoduše šlehejte zakysanou smetanu s cukrem.
10. Když vyndáte dort z trouby, okamžitě nalijte na něj zakysanou smetanu a povrch vyhlaďte lžící nebo stěrkou. Teplem se smetana zřídí a dobře se rozetře po celém povrchu.
11. Nechte dort vychladnout při pokojové teplotě.
12. Nakonec doporučuji dát dort do lednice přes noc. Zakysaná smetana ztuhne a při krájení dortu se nebude rozlévat.
Hotovo! Dobrou chuť!