Nadýchané české koblihy plněné marmeládou – zmizí během chvilky

Připravte se na zážitek s našimi nadýchanými českými koblihami plněnými marmeládou, které jsou tak dobré, že zmizí ještě dřív, než je stihnete postavit na stůl! Tento recept vám ukáže, jak krok za krokem připravit dokonale nadýchané koblihy, které jsou na povrchu křupavé, uvnitř měkké a plné sladké marmelády. Ideální pro rodinné oslavy, oslavu narozenin nebo jen tak k odpolední kávě. Tyto koblihy si zamilujete na první kousnutí!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Koblihy plněné marmeládou

Co budeme potřebovat:

Kynuté těsto na koblihy:

  • 3 šálky hladké mouky (390 g)
  • 3 lžíce krystalového cukru
  • ⅓ kostky másla (40 g) změklého na pokojové teplotě
  • 4 žloutky v pokojové teplotě
  • 2 ¼ lžičky sušeného droždí (7 g)
  • ⅘ šálku mléka (190 ml) vlažného
  • 2 lžíce kořeněného rumu
  • 1 lžička citronové kůry, čerstvě nastrouhané
  • ½ lžičky soli

Různé:

  • ⅔ šálku marmelády (210 g) jahodové nebo meruňkové
  • 4 šálky rostlinného oleje slunečnicového nebo řepkového
  • 2 lžíce moučkového cukru na posypání koblih

Jak budeme postupovat:

1. Rozmíchejte lžičku cukru v několika lžících vlažného mléka a přidejte droždí. Nechte v teple vzejít. Během asi 15 minut by se na povrchu měly objevit bublinky, což znamená, že kvásek je připraven k použití.

2. Mezitím smíchejte žloutky s cukrem a změklým máslem v misce. Použijte elektrický šlehač.

3. Přidejte zbylé ingredience k vyšlehané směsi žloutků: mouku, zbytek vlažného mléka, citronovou kůru, sůl a rum. Důkladně zpracujte do hladkého elastického kynutého těsta. Pokud je příliš lepivé, poprašte těsto lžící mouky a zapracujte ji.

4. Přikryjte těsto na koblihy čistým ručníkem a nechte v teplém místě vykynout 45 minut.

5. Vyválejte těsto na pomoučeném pracovním stole na tloušťku asi 1 cm. Vykrájejte kolečka o průměru 5-7 cm pomocí malé sklenice nebo vykrajovátka na donuty. Zbytek těsta znovu zpracujte (neměli byste potřebovat mnoho mouky), vyválejte a vykrajujte kolečka znovu.

6. Nechte kolečka na teplém místě kynout dalších 30 minut.

7. V hrnci na středním ohni zahřejte olej, ale ne příliš vysoko. Oleje musí být dost, koblihy se nesmí dotýkat dna. Použila jsem asi 4 šálky slunečnicového oleje na pánev o průměru 24 cm.

8. Vložte vykynuté koblihy vrchní stranou dolů do horkého tuku tak, aby v něm plavaly a nedotýkaly se navzájem. Pokud je olej správně zahřátý, koblihy krásně vykynou.

9. Smažte z jedné strany minutu a půl, pak otočte a smažte další minutu a půl na druhé straně. Vyjměte kovovou (ne plastovou!) naběračkou nebo cedníkem a nechte odkapat přebytečný tuk na talíři vyloženém papírovými ubrousky.

10. Ještě teplé koblihy naplňte pomocí plnícího injektoru nebo zdobícího sáčku s jednoduchou špičkou. Marmeládu předtím rozmíchejte do hladka, nebo ji ohřejte s lžící rumu, abyste ji mohli bez problémů protlačit špičkou.

11. Posypte naplněné koblihy moučkovým cukrem a podávejte.

Dobrou chuť!