Zelňačka s pikantní klobásou je tradiční česká polévka, která vás zahřeje a zasytí. Pikantní klobása, kysané zelí a bohaté koření vytvářejí nádhernou symfonii chutí, která je ideální pro chladné dny.
Co budeme potřebovat:
- 6 ks středních brambor
- 2 střední cibule
- 2 l vody
- Máslo
- Hladká mouka
- 2-3 ks klobás
- 500 g kysaného zelí
- 10 kuliček celého černého pepře
- Sůl
- Kmín
- Bobkový list
- Mletá sladká paprika (a pro milovníky pikantní chuti mletá pálivá paprika)
- 1 lžíce kysané smetany (volitelné)
Postup přípravy:
1) Vaření brambor a zelí: Brambory nakrájejte a vařte samostatně s kmínem a solí. Zelí vařte odděleně s bobkovým listem a černým pepřem.
2) Příprava klobásové směsi: Na másle opečte nakrájenou klobásu. Přidejte nasekanou cibuli a osmahněte. Poté přidejte mouku a papriku a udělejte jíšku.
3) Sestavení zelňačky: Do jíšky s klobásou přilijte obsah hrnce se zelím (neceďte). Přidejte uvařené brambory a vše společně povařte.
4) Zjemnění zelňačky: Pokud chcete, zelňačku můžete zjemnit přidáním kysané smetany.
Závěr:
Zelňačka s pikantní klobásou je výborná volba pro každého, kdo hledá chutnou a vydatnou polévku. Tato tradiční česká specialita vás zahřeje a uspokojí vaše chuťové buňky.