Recept na zelňačku s pikantní klobásou

Zelňačka s pikantní klobásou je tradiční česká polévka, která vás zahřeje a zasytí. Pikantní klobása, kysané zelí a bohaté koření vytvářejí nádhernou symfonii chutí, která je ideální pro chladné dny.

Zdroj: Blanka Kozáková

Co budeme potřebovat:

  • 6 ks středních brambor
  • 2 střední cibule
  • 2 l vody
  • Máslo
  • Hladká mouka
  • 2-3 ks klobás
  • 500 g kysaného zelí
  • 10 kuliček celého černého pepře
  • Sůl
  • Kmín
  • Bobkový list
  • Mletá sladká paprika (a pro milovníky pikantní chuti mletá pálivá paprika)
  • 1 lžíce kysané smetany (volitelné)

Postup přípravy:

1) Vaření brambor a zelí: Brambory nakrájejte a vařte samostatně s kmínem a solí. Zelí vařte odděleně s bobkovým listem a černým pepřem.

2) Příprava klobásové směsi: Na másle opečte nakrájenou klobásu. Přidejte nasekanou cibuli a osmahněte. Poté přidejte mouku a papriku a udělejte jíšku.

3) Sestavení zelňačky: Do jíšky s klobásou přilijte obsah hrnce se zelím (neceďte). Přidejte uvařené brambory a vše společně povařte.

4) Zjemnění zelňačky: Pokud chcete, zelňačku můžete zjemnit přidáním kysané smetany.

Rychlá frankfurtská polévka s párkem

Závěr:

Zelňačka s pikantní klobásou je výborná volba pro každého, kdo hledá chutnou a vydatnou polévku. Tato tradiční česká specialita vás zahřeje a uspokojí vaše chuťové buňky.