Představujeme vám recept na dokonalý skládaný smetanový dort s bobulovým ovocem a mascarpone z listového těsta, který je nejen vizuálně okouzlující, ale i nezapomenutelně chutný. Tento dort je ideální pro speciální příležitosti nebo jako elegantní zakončení jakéhokoli jídelního zážitku. Pojďme na recept!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Skládaný smetanový dort s bobulovým ovocem a mascarpone z listového těsta
Co budeme potřebovat:
- Listové těsto s máslem 3 ks
- Mražené lesní ovoce 450 g
- Cukr 80 g
- Kukuřičný škrob 10 g
- Tekutá smetana 500 ml
- Moučkový cukr 130 g
- Mascarpone 250 g
- Řecký jogurt 300 g
Jak budeme postupovat:
1. Do kastrůlku dejte 450 g mraženého nebo čerstvého lesního ovoce. Přidejte 80 g cukru a 10 g kukuřičného škrobu. Vařte na mírném ohni po dobu 15 minut nebo dokud směs nezačne houstnout. Nechte směs vychladnout.
2. Listové těsto položte na pracovní desku.
3. Pomocí formy na dort nebo pokličky vykrojte z těsta kruh o průměru 26 cm. Těsto propíchejte vidličkou. Pomocí štětce potřete těsto trochou vody.
4. Posypte celý povrch těsta cukrem.
5. Přeneste listové těsto na plech vyložený pečicím papírem. Okraje těsta použijete na dekoraci.
6. Pečte v troubě 15-20 minut při 200 stupních Celsia. Nechte vychladnout. Stejně postupujte i s druhým kusem listového těsta.
7. U třetího kusu listového těsta vykrojte pomocí formy kruh o průměru 24 cm.
8. Po vytvoření kruhu z těsta ho nakrájejte na 12 rovných trojúhelníků. Posypte trojúhelníky cukrem.
9. Pečte v troubě 15-18 minut při 200 stupních Celsia a poté nechte vychladnout.
10. Do velké mísy dejte 500 ml chladné tekuté smetany z lednice. Šlehejte mixérem, dokud smetana nezačne tuhnout.
11. Přidejte 130 g moučkového cukru. Dále šlehejte, dokud nebude smetana pevná.
12. Přidejte 300 g řeckého jogurtu a 250 g mascarpone, oba chladné z lednice. Šlehejte mixérem dalších 5-7 minut nebo dokud směs nebude dobře spojená.
13. Smetanovou směs nechte v lednici, dokud ji nebudete používat.
14. Do formy na dort umístěte první vrstvu listového těsta. Rovnoměrně rozetřete polovinu směsi mascarpone a jogurtu.
15. Na mascarpone rozetřete polovinu připravené směsi lesního ovoce a položte druhou vrstvu listového těsta.
16. Naneste zbylou polovinu směsi mascarpone a na ni druhou polovinu směsi ovoce.
17. Na vrch dejte trojúhelníky z listového těsta rozmístěné. Ozdobte oblíbeným ovocem.
18. Nechte v lednici 2-3 hodiny.
19. Okraj dortu oddělte nožem. Vyjměte odnímatelný kroužek.
20. Vnější okraj dortu ozdobte zbylým a rozdrobeným listovým těstem, případně ozdobte moučkovým cukrem.
21. Dejte dort do lednice přes noc, aby vrstvy listového těsta dobře změkly.
Hotovo! Dobrou chuť!