Domácí moravské koláče plněné tvarohem a rozinkami jsou tradiční pochoutkou, která si získala srdce mnoha gurmánů. Tyto mňamky přinášejí chuťovou harmonii jemného kynutého těsta, krémového tvarohu a sladkých rozinek, což činí z každého sousta pravý kulinářský zážitek. Připravte se na to, že se stane neodolatelným lákadlem ve vaší domácnosti a přinese radost nejen vám, ale i vašim blízkým.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí moravské koláče plněné tvarohem a rozinkami
Co budeme potřebovat:
Suroviny na těsto:
- Mouka 700 g
- Mléko 350 ml
- Cukr 100 g
- Žloutek 4 ks
- Čerstvé droždí 30 g
- Nastrouhaná kůra z jednoho citronu
- Vanilková esence
Suroviny na náplň:
- Čerstvý tvaroh 500 g
- Cukr 100 g
- Vejce 3 ks
- Krupice 100 g
- Rozinky 100 g
- Vanilková esence
Jak budeme postupovat:
1. Do velké mísy dejte 30 g čerstvého droždí, 100 g cukru a 350 ml teplého mléka. Promíchejte metličkou, dokud se cukr nerozpustí. Nechte 10 minut, aby se droždí aktivovalo. Promíchejte znovu metličkou.
2. Přidejte 4 žloutky, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, vanilkovou esenci a špetku soli. Promíchejte několikrát metličkou.
3. Přidejte 700 g prosáté mouky.
4. Těsto hněťte rukou po dobu 10 minut nebo dokud nezískáte nelepivé, elastické těsto.
5. Z těsta vytvořte kouli a dejte ji zpět do mísy. Mísu přikryjte plastovou fólií.
6. Nechte těsto kynout 40-60 minut nebo dokud se jeho objem nezdvojnásobí.
7. Vyválejte těsto na pracovní desce posypané moukou. Těsto rozválejte rukama. Pak pomocí válečku vyválejte těsto na plát o tloušťce přibližně 1 cm.
8. Vykrájejte kruhy o průměru 8 cm pomocí okraje sklenice.
9. Přeneste kruhy na plech a přikryjte fólií nebo utěrkou. Nechte kruhy kynout 30-40 minut.
10. V míse smíchejte 2 vejce s 100 g cukru. Až se cukr rozpustí, přidejte 500 g tvarohu, 100 g krupice, 100 g rozinek, vanilkovou esenci a špetku soli. Směs promíchejte, dokud nebude homogenní.
11. Přeneste nakynuté kruhy na plech vyložený pečicím papírem.
12. Stiskněte každý kruh dnem sklenice, aby vznikl prohlubeň.
13. Každý kruh naplňte připravenou tvarohovou směsí.
14. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem.
15. Pečte v troubě 30 minut při 180 stupních Celsia.
16. Vyjměte z trouby a nechejte 5 minut odpočinout.
Hotovo! Dobrou chuť!