Upečte si snadno domácí rohlíky a housky, které si zamilujete

Domácí rohlíky a housky jsou dokonalou volbou pro každého, kdo si chce vychutnat čerstvé pečivo přímo z vlastní kuchyně. Příprava není složitá a výsledkem jsou voňavé a křupavé rohlíky a housky, které jsou perfektní pro snídani nebo večeři.

Zdroj: Lucie Lucka

Co budeme potřebovat:

Pro těsto:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1,5 lžičky soli
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 vajíčko

Pro kvásek:

  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 1 lžička cukru
  • 1 kostka droždí

Pro potření a posypání:

  • Vajíčko (na potření)
  • Sůl, kmín, mák (na posypání)

Postup přípravy:

1) Příprava kvásku: Do hrnku vlažného mléka přidejte cukr a kostku droždí. Nechte kvásek na teplém místě vzejít.

2) Příprava těsta: Do vyvěšeného kvásku přidejte polohrubou a hladkou mouku, sůl, olej a vajíčko. Vypracujte hladké těsto.

3) První kynutí: Těsto nechte na teplém místě vykynout asi 1 hodinu.

4) Formování rohlíků a housek: Po vykynutí těsto znovu propracujte a vytvořte z něj rohlíky nebo housky.

4) Druhé kynutí: Nechte tvarované rohlíky a housky ještě chvíli kynout.

5) Potření a posypání: Rohlíky a housky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte solí, kmínem nebo mákem.

6) Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 180°C, dokud nejsou rohlíky a housky zlatavé.

Připravte si rychlé a chutné sýrové placky

Závěr:

Upečené domácí rohlíky a housky jsou nejen chutné, ale jejich příprava přináší i radost a spokojenost z vlastní práce. Jsou ideální pro snídani, večeři nebo jako doplněk k polévce.