Domácí rohlíky a housky jsou dokonalou volbou pro každého, kdo si chce vychutnat čerstvé pečivo přímo z vlastní kuchyně. Příprava není složitá a výsledkem jsou voňavé a křupavé rohlíky a housky, které jsou perfektní pro snídani nebo večeři.
Co budeme potřebovat:
Pro těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 hrnky hladké mouky
- 1,5 lžičky soli
- 1/2 hrnku oleje
- 1 vajíčko
Pro kvásek:
- 1 hrnek vlažného mléka
- 1 lžička cukru
- 1 kostka droždí
Pro potření a posypání:
- Vajíčko (na potření)
- Sůl, kmín, mák (na posypání)
Postup přípravy:
1) Příprava kvásku: Do hrnku vlažného mléka přidejte cukr a kostku droždí. Nechte kvásek na teplém místě vzejít.
2) Příprava těsta: Do vyvěšeného kvásku přidejte polohrubou a hladkou mouku, sůl, olej a vajíčko. Vypracujte hladké těsto.
3) První kynutí: Těsto nechte na teplém místě vykynout asi 1 hodinu.
4) Formování rohlíků a housek: Po vykynutí těsto znovu propracujte a vytvořte z něj rohlíky nebo housky.
4) Druhé kynutí: Nechte tvarované rohlíky a housky ještě chvíli kynout.
5) Potření a posypání: Rohlíky a housky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte solí, kmínem nebo mákem.
6) Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 180°C, dokud nejsou rohlíky a housky zlatavé.
Závěr:
Upečené domácí rohlíky a housky jsou nejen chutné, ale jejich příprava přináší i radost a spokojenost z vlastní práce. Jsou ideální pro snídani, večeři nebo jako doplněk k polévce.