Představujeme vám dvoubarevný krémový vanilkovo-čokoládový dort, který je skvělou volbou pro každého, kdo miluje spojení jemné vanilky a bohaté čokolády. Ať už hledáte perfektní dort na oslavu, rodinnou večeři nebo jen chcete potěšit své chuťové pohárky, tento dvoubarevný dort je tou správnou volbou. Jeho příprava je jednoduchá.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Dvoubarevný krémový vanilkovo-čokoládový dort
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 3 vaječné bílky + špetka soli
- 3 lžíce cukru (50 g)
- 3 žloutky + 1 lžíce vanilková esence (10 g)
- 3 lžíce mouky (60 g)
- 1 sáček prášek do pečiva
Krém:
- 30 g želatiny + 100 ml mléka
- 8 žloutků
- 130 g cukru
- 1 lžíce vanilková esence (10 g)
- 1 lžíce mouky (20 g)
- 300 ml teplé až hořké mléko
- 120 g másla pokojové teploty
- 8 vaječných bílků + špetka soli
- 130 g cukru
- citronová kůra
Čokoládová poleva:
- 200 g hořké čokolády 50%
- 40 g másla
- 300 ml hořké smetany
- 50 ml hořkého mléka
Na zdobení:
- 50 g strouhaná bílá čokoláda
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta: Ve 2 miskách oddělte bílky od žloutků. Bílky se solí vyšlehejte do bílé krásné pěny a přisypejte cukr – šlehejte.
2. Následné přidejte žloutky a vanilku – míchejte, dokud nezesvětlá barva a nakonec nasypejte prosátou mouku s práškem do pečiva. Vidličkou jemně promíchejte odspodu nahoru a získané těsto nalijte do formy vymazané olejem.
3. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C po dobu 20 minut.
4. Příprava krému: Vmíchejte želatinu do mléka – promíchejte a nechte ji 5 minut působit, aby se zvlhčila.
5. Ve 2 miskách oddělte bílky od žloutků. Do misky se žloutky přisypejte cukr – míchejte, dokud nezískáte světlý nadýchaný krém, pak přidejte vanilku a nasypejte mouku – promíchejte a za stálého míchaní přilévejte po troškách teplé mléko.
6. Žloutkovou směs přelijte do hrnce na sporáku – vařte na středním ohni a za stálého míchaní metličkou vařte, dokud nezhoustne. Po uvaření odstavte z ohně a přidejte želatinu smíchanou s mlékem a máslo – promíchejte a nechte vychladnout.
7. Ve velké míse vyšlehejte bílky se solí a postupně za stálého šlehání přisypávejte cukr – šlehejte, poté přidejte nastrouhanou citrónovou kurů – vařte v páře a nepřetržitě míchejte 5 minut a po uvaření nechejte vychladnout.
8. Na studený žloutkový krém postupně přidávejte směs a po každém přidání jemně promíchejte stěrkou zdola nahoru.
9. Krém nalijte na upečené těsto, zarovnejte a nechejte v lednici 4 až 6 hodin odležet.
10. Příprava čokoládové polevy (po 4-6 hodinách): Do hořké čokolády přidejte máslo, přilijte horkou smetanu a horké mléko – smíchejte a nechte vychladnout. Polevu nalijte na krém tak, aby na okrajích trochu přetékala, okraje a střed ozdobte nastrouhanou bílou čokoládou a uložte na 2 hodiny do lednice.
11. Báječný dvoubarevný krémový dort podávejte s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!