Prožijte nezapomenutelné chvíle s naším lahodným receptem na smetanový dort s lesním ovocem a želé polevou, který je jako stvořený pro oslavu zvláštních příležitostí. Připravte se na to, že tento dort bude středem pozornosti každého stolu.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Smetanový dort s lesním ovocem a želé polevou
Co budeme potřebovat:
Ingredience na korpus:
- 125 g másla
- 125 g cukru
- jeden balíček vanilkového cukru
- 4 vejce
- 200 g mouky
- 1 balíček prášku do pečiva (5g)
Ingredience na ovocný želé:
- jeden balíček ovocného želé (Dr. Oetker)
- 10 g cukru
- 250 ml šťávy z lesního ovoce pro přípravu ovocného želé
- 2 lžíce višňovice
- 500 g čerstvého lesního ovoce
Ingredience na krém a ozdobu:
- 5 žloutků
- 5 lžic cukru
- 200 ml mléka
- 20 g želatiny
- 400 ml ušlehané smetany
- 2 lžíce citronové šťávy
- 200 g lesního ovoce na ozdobu
- 2 lžíce moučkového cukru
Jak budeme postupovat:
1. Příprava korpusu: Oddělíme bílky od žloutků. Máslo necháme při pokojové teplotě a utřeme ho s polovinou cukru, vanilkovým cukrem a postupně přidáváme žloutky. Bílky vyšleháme s zbylým cukrem do pěny a vmícháme je do směsi. Směs promícháme a doplníme postupně prosátou moukou smíchanou s práškem do pečiva. Důkladně promícháme a nalijeme těsto do kulaté formy o průměru 25 cm, vyložené pečicím papírem. Pečeme na 180 °C asi 25-30 minut a necháme vychladnout, než připravíme krém.
2. Příprava krému: Do kovové mísy dáme žloutky s cukrem a postupně přidáváme mléko a mícháme ve vodní lázni. Mícháme neustále, dokud směs nezhoustne a cukr se nerozpustí. Želatinu namočíme do malého množství studené vody a necháme asi 10 minut. Želatinu přidáme do krému, promícháme asi 2-3 minuty a necháme vychladnout. Ušlehanou smetanu přidáme do krému, přidáme citronovou šťávu a promícháme.
3. Příprava želé: Želé připravíme podle návodu na obalu, ale místo vody použijeme šťávu z lesního ovoce smíchanou s višňovicí. Když trochu vychladne, smícháme ho s lesním ovocem.
4. Sestavení dortu: Korpus pokropíme trochou šťávy z kompotu, rovnoměrně rozetřeme krém a přelijeme teplým želé. Dort dáme chladit na asi 2 hodiny, poté ho můžeme nakrájet a podávat.
Hotovo! Dobrou chuť! 🙂