Objevte kouzlo domácího pečení s tímto neodolatelným receptem na koláč s mákem, doplněný osvěžující citrónovou pěnou a bohatou šlehačkou. Tento recept kombinuje tradiční české chutě s moderním twistem, čímž vzniká dokonalá sladkost pro každou příležitost. Ať už hledáte ideální dezert pro rodinné oslavy nebo jen chcete rozmazlovat své chuťové buňky, tento koláč s mákem a citrónovou pěnou je tou pravou volbou.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Koláč s mákem, citrónovou pěnou a šlehačkou
Co budeme potřebovat:
Přísady na makovou část:
- 4 bílky
- 5 lžic cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 g mouky
- 50 g rozpuštěného másla
- 4 lžíce mletého máku
- 1 špetka soli
Přísady na citronovou pěnu:
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 3 lžíce škrobu
- 350 ml mléka
- 60 ml citronové šťávy
- 10 g želatiny (plátky nebo granule)
- 400 ml smetany na šlehání/tekuté smetany
Ingredience na ozdobu:
- 500 ml šlehačkové smetany s 35% tuku
- 150 g hořké čokolády
Jak budeme postupovat:
1. Příprava makové části: V míse vyšleháme bílky se solí do pěny, přidáme 5 lžic cukru, vanilkový cukr a dále mícháme, dokud se veškerý cukr nerozpustí a nevznikne tuhá pěna jako na pusinky.
2. Do bílků přidáme mák, prosejeme mouku a přidáme rozpuštěné a vychladlé máslo. Směs dobře promíchejte stěrkou pohyby zdola nahoru, aby se vzduch v bílcích neodstranil a směs zůstala vzdušnou a koláč bude tak mít nadýchanou texturu.
3. Plech s rozměry 26×20 cm vyložíme papírem na pečení, nalijeme směs a dobře zarovnáme. Plech vložíme do trouby a pečeme při 180 °C asi 15-20 minut, dokud vrstva na povrchu nezezlátne. Vrstvu nechte vychladnout na plechu.
4. Příprava citronového krému: Celá vejce vložte do mísy a míchejte při vysoké rychlosti, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Samostatně smíchejte škrob s cukrem a dejte ho na vejce, pak dobře promíchejte, aby nebyly vůbec žádné hrudky.
5. Mléko přiveďte k varu, poté ho odstavte z ohně a pomalu nalijte do vaječné směsi. Dobře promíchejte, přeneste do hrnce a přiveďte k varu na mírném ohni. Průběžně míchejte, dokud směs nezhoustne (bez přivedení k bodu varu). Krém stáhneme z ohně, přikryjeme ho potravinovou fólií (fólie je prakticky přilepená na povrchu krému, aby se nevytvořila kůrka) a necháme bokem, dokud úplně nevychladne.
6. Ve studené citronové šťávě rozpustíme želatinu a necháme asi 1 minutu nateklou, potom ji přidáme do mírně vychladlého pudingu s citronovou šťávou. Míchejte 1-2 minuty a dejte do lednice. Samostatně míchejte krém, dokud neztuhne, potom ho přidejte na krém a míchejte 1-2 minuty, dokud nezískáte jemný a vzdušný krém.
7. Sestavení dortu: Na vrstvu pánve rovnoměrně rozetřete citronovou pěnu. Vyšleháme šlehačku, dokud neztuhne, potom ji rozetřeme na citronovou pěnu. Ozdobíme je čokoládovými lupínky získanými škrábáním čokolády nožem. Dort necháme vychladnout asi 2-3 hodiny, poté můžeme porcovat a podávat.
Dobrou chuť!