Domácí karamelové větrníky z odpalovaného těsta – Nebíčko v ústech!

Pokud jste milovníci domácích větrníku, pak je tento recept určen přímo pro vás! Dnes si společně připravíme karamelovou delikatesu, kterou samozřejmě všichni znáte! Domácí karamelové větrníky z odpalovaného těsta, kde se spojuje vanilkový s karamelovým krémem a karamelovou polevou. Jsou jemné, lahodné a neodolatelně chutné. Se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako na obláčku.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Domácí karamelové větrníky z odpalovaného těsta - Nebíčko v ústech!
Zdroj: LiViera Desserts

Domácí karamelové větrníky z odpalovaného těsta

Co budeme potřebovat:

Odpalované těsto:

  • 600 g vody/podle potřeby
  • 300 g rostlinného tuku Palmarin (Hera)
  • 1/4 lžičky soli
  • 300 g hladká speciální mouka
  • 8 vajec

Karamelový krém:

  • 7 lžic cukru
  • 350 ml smetana ke šlehání 30%
  • 700 ml rostlinná šlehačka (Vitala)

Vanilkový krém:

  • 1 litr mléka
  • 4 lžíce cukru
  • 2 lžičky vanilkový extrakt
  • 120 g vanilkový pudinkový prášek (Golden Klas)
  • 500 ml rostlinná šlehačka (Vitala)

Karamelová poleva:

  • 225 g cukru
  • 90 g másla
  • 150 ml smetana ke šlehání 30%

Jak budeme postupovat:

1. Odpalované těsto: Do hrnce na sporáku nalijte vodu, přidejte rostlinný tuk a dochuťte solí – promíchejte a vařte na mírném ohni, pak nasypejte hladkou speciální mouku – dále míchejte a vařte, dokud nevytvoříte těsto, poté ho rozmixujte/vyšlehejte.

Domácí karamelové větrníky z odpalovaného těsta - Nebíčko v ústech!
Zdroj: LiViera Desserts
Domácí karamelové větrníky z odpalovaného těsta - Nebíčko v ústech!
Zdroj: LiViera Desserts
Domácí karamelové větrníky z odpalovaného těsta - Nebíčko v ústech!
Zdroj: LiViera Desserts

2. Následně během šlehání přidávejte rozklepnuté vejce a získané těsto přendejte do zdobícího sáčku, pomocí kterého vytvarujte vlnky pěkně vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.

Domácí karamelové větrníky z odpalovaného těsta - Nebíčko v ústech!
Zdroj: LiViera Desserts
Domácí karamelové větrníky z odpalovaného těsta - Nebíčko v ústech!
Zdroj: LiViera Desserts

3. Pečte v předehřáté troubě 10-15 minut při 250 °C, potom teplotu snižte a pečte 20-25 minut při 170 °C, dokud nejsou krásně zlatavé a nadýchané.

4. Po upečení je překrojte nožem a položte na čistou plochu.

Domácí karamelové větrníky z odpalovaného těsta - Nebíčko v ústech!
Zdroj: LiViera Desserts

5. Karamelový krém: Do hrnce na sporáku si nasypejte cukr – zkaramelizujte ho a postupně přilévejte smetanu ke šlehání 30% – vařte do jemného krému.

Domácí karamelové větrníky z odpalovaného těsta - Nebíčko v ústech!
Zdroj: LiViera Desserts
Domácí karamelové větrníky z odpalovaného těsta - Nebíčko v ústech!
Zdroj: LiViera Desserts

6. Vanilkový krém: Do hrnce na sporáku si nalijte mléko, přisypejte cukr a přidejte vanilkový extrakt – promíchejte (trochu mléka si odlijte do nádobky a přisypejte vanilkový pudinkový prášek – promíchejte) a přelijte do hrnce s mlékem – vařte na mírném ohni do zhoustnutí, po uvaření nechejte vychladnout a potom vyšlehejte.

Domácí karamelové větrníky z odpalovaného těsta - Nebíčko v ústech!
Zdroj: LiViera Desserts
Domácí karamelové větrníky z odpalovaného těsta - Nebíčko v ústech!
Zdroj: LiViera Desserts

7. Mezitím jsi rostlinnou šlehačku dejte do misky – vyšlehejte ji do bílé pěny a postupně pěnu přidávejte do získaného krému – společně šlehejte do jemného krému, který pak přendejte do zdobícího sáčku.

Domácí karamelové větrníky z odpalovaného těsta - Nebíčko v ústech!
Zdroj: LiViera Desserts

8. Potom si v mise vyšlehejte rostlinnou šlehačku 700 ml do bílé pěny a během šlehání postupně přidávejte karamelový krém.

Domácí karamelové větrníky z odpalovaného těsta - Nebíčko v ústech!
Zdroj: LiViera Desserts

9. Karamelová poleva: Do malého hrnce na sporáku si nasypejte cukr – zkaramelizujte ho, přidejte máslo a postupně přilijte smetanu ke šlehání 30% – promíchejte a vařte na mírném ohni.

Domácí karamelové větrníky z odpalovaného těsta - Nebíčko v ústech!
Zdroj: LiViera Desserts

10. Vršky větrníku namočte do karamelové polevy a přiklopte je na krém.

Domácí karamelové větrníky z odpalovaného těsta - Nebíčko v ústech!
Zdroj: LiViera Desserts

11. Domácí karamelové větrníky z odpalovaného těsta podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.

Domácí karamelové větrníky z odpalovaného těsta - Nebíčko v ústech!
Zdroj: LiViera Desserts

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

VIDEO NÁVOD: