Milované punčové řezy jsou pravým vánočním zákuskem, který si získá srdce každého, kdo má rád sladké. Tyto tradiční a neodolatelné kousky cukroví se pyšní bohatou a výraznou vůní, která je charakteristická pro sváteční období. Perfektní kombinace vláčného piškotového těsta, lahodného punčového krému a sladké glazury tvoří nezapomenutelný chuťový zážitek. Připravte se ponořit do této klasiky, která obohatí váš vánoční stůl a přinese úsměv na tváři každého, kdo po nich sáhne.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Punčové řezy
Co budeme potřebovat:
Piškotové těsto (2x):
- 5 vajec
- 3 kopcovité lžíce hladké mouky (65 g)
- 3 kopcovité lžíce polohrubé mouky (65 g)
- 6 kopcovitých lžic krystalového cukru (115 g)
- 2 lžíce oleje
- plech na pečení 32,5 x 25,5 cm
Punčová část:
- 200 ml vody
- 3 lžičky cukru
- 150 ml jahodového sirupu
- 70 ml pomerančové šťávy
- 30 ml rumu
- 300 g džemu
- směs punčových koření
- punčová poleva Dr. Oetker v prášku a 4 lžíce vody
Jak budeme postupovat:
1. Začněte přípravou piškotového těsta: Šlehejte 5 vaječných bílků s 6 lžícemi krystalového cukru minimálně 10 minut.
2. Přidejte postupně 5 vaječných žloutků a šlehejte minimálně 10 minut, potom přidejte 2 lžíce slunečnicového oleje na nízkých otáčkách.
3. Postupně vmíchejte prosátou hladkou a polohrubou mouku. Míchejte pomalu a ručně.
4. Těsto vylijte na plech s rozměry 32,5 x 25,5 cm vyložený pečícím papírem, rovnoměrně rozetřete a pečte v předehřáté troubě 17 minut při 180 °C.
5. Připravte druhé piškotové těsto stejným způsobem, případně přidejte potravinářské barvivo.
6. Uvařte punčovou část: Zahřejte 200 ml vody s cukrem, přidejte směs punčových koření a vařte 5 minut.
7. Přidejte pomerančovou šťávu, rum a jahodový sirup, nechte vychladnout.
8. Punčový rozvar přecedíme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
9. Obě piškoty rozkrojte na polovinu a vrchní část zarovnejte. Nezapomeňte stáhnout pečící papír.
10. Spodní bílou piškotu potřete 100 g džemu, na vrch položte barevnou piškotu. Rovnoměrně polijte polovinou punčové šťávy.
11. Opakujte s druhou vrstvou piškotu a zbytkem šťávy.
12. Zakryjte a nechte 12 hodin ztuhnout v lednici.
13. Připravte punčovou polevu podle návodu a naneste na ztuhnutý koláč. Krájejte zubatým nožem a podávejte.
Hotovo! Dobrou chuť! 🙂