Pečený bůček na česneku a pivu s kedlubnovým zelím

Pečený bůček je pro mnohé synonymem za nádherně strávené neděle u rodinného oběda. Dnes jsme však zkusili něco nového: bůček marinovaný v česneku a pivu a podávaný s kedlubnovým zelím. A víte co? Tento experiment byl velkým úspěchem! Jak na to, se dočtete v následujícím receptu.

Zdroj: Katka Kačka Suchá

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg bůčku
  • 5-6 stroužků česneku
  • 500 ml světlého piva
  • Sůl a pepř na dochucení
  • kmín
  • můžeme přidat i cibuli

Na zelí:

  • 500 g kedlubna
  • 1 ks cibule
  • 30 g rostlinný olej
  • 2 lžíce hladká mouka
  • 1 špetka cukr
  • 1 špetka sůl
  • 1 špetka pepř mletý
  • 1 špetka drcený kmín
  • 1 lžíce ocet (Dle chuti)

Doporučujeme: Pečený bůček s bramborovým knedlíkem a špenátem


Jak budeme postupovat:

1) Příprava Marinády: V míse smícháme prolisovaný česnek, pivo, sůl a pepř. Bůček vložíme do marinády a necháme marinovat minimálně 3 hodiny, ideálně přes noc.

2) Pečení Bůčku: Marinovaný bůček vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme přibližně 1 hodinu a 30 minut, nebo dokud není maso měkké a kůrka krásně křupavá.

3) Příprava kedlubnového zelí: Oloupané a očištěné kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle. Na kostičky nakrájenou cibuli orestujeme na oleji přidáme kedlubny, mírně podlijeme vodou a okořeníme kmínem. Když je zelí téměř měkké, zaprášíme je hladkou moukou a dodusíme. Dochutíme.

4) Konečná Úprava: Křupavý pečený bůček nakrájíme a podáváme s horkým kedlubnovým zelím.

Tento recept na pečený bůček v česnekové a pivní marinádě s kedlubnovým zelím je dokonalým spojením tradiční a moderní kuchyně. Je to jednoduché, chutné a určitě si získá vaše srdce i břicho. A to nejlepší? I když to byl první pokus, výsledek byl fantastický! Dobrou chuť!