Domácí křupavé housky: Konec kupovanému pečivu

Zapomeňte na bezchutné pečivo z obchodů! Představujeme vám recept na domácí křupavé housky, které jsou nejen chutné, ale také voňavé a zdravější. Příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to.

Zdroj: Irena Květáková

Ingredience:

  • 600g mouky (300g hladké, 300g polohrubé)
  • 20g čerstvého droždí
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 200g zakysané smetany
  • 200ml vody
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 polévková lžíce cukru krupice
  • 100ml oleje

Postup přípravy:

1) Příprava kvásku: Do vlažné vody přidáme cukr a rozdrobíme do ní čerstvé droždí. Necháme chvíli odstát, dokud nezačne kvásek pracovat.

2) Příprava těsta: V misce smícháme mouku s práškem do pečiva a solí. Přidáme kvásek, zakysanou smetanu a olej. Těsto řádně vypracujeme a necháme na teplém místě kynout 30 až 60 minut.

3) Formování housky: Z vykynutého těsta uděláme 12 bochánků o hmotnosti 95-100g. Každý bochánek vyválíme na “had” a upleteme pletýnku (inspiraci můžete hledat ve videu na internetu).

Zdroj: Irena Květáková

4) Poslední kynutí a pečení: Pletené housky umístíme na plech, přikryjeme fólií a utěrkou a necháme ještě 15-30 minut kynout. Poté potřeme vajíčkem a posypeme podle chuti (sezam, mák, hrubá sůl atd.). Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10-15 minut, v závislosti na konkrétní troubě.

Vyzkoušejte také:

Pečete doma pečivo? Vyzkoušejte tento recept na křupavý domácí chléb

Závěr:

S touto jednoduchou a efektivní metodou získáte doma křupavé housky, které překonají kvalitou mnohé obchodní varianty. Navíc s vůní domova a hrdostí na vlastní výrobek.