Pečete doma pečivo? Vyzkoušejte tento recept na křupavý domácí chléb

Vracíte se k tradici pečení doma? Nic nevoní lépe než čerstvě upečený chléb právě z vaší trouby. Přinášíme vám jednoduchý a přizpůsobitelný recept na domácí pečivo s kmínem, který si zamilujete!

Zdroj: Veronika Paprskářová

Ingredience:

  • 270 ml vody
  • 500g mouky (Doporučeno: 300g celozrnná žitná, 200g polohrubá pšeničná – můžete experimentovat s poměry a druhy mouky podle své chuti)
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 sáček sušených droždí (7g)
  • Trochu kmínu

Příprava:

1) Zadělání těsta: V míse smíchejte všechny suroviny a vypracujte hladké těsto. Pokud máte rádi kmín, můžete přidat podle své chuti.

2) První kynutí: Přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto kynout cca 1 hodinu na teplém místě.

3) Formování a druhé kynutí: Těsto přesuňte do hrnce, ideálně vyloženého pečícím papírem pro snadnější manipulaci. Zakryjte pokličkou a nechte kynout ještě další hodinu.

4) Pečení: Troubu předehřejte na 250°C. Hrnec s těstem vložte do trouby, snižte teplotu na 200°C a pečte 40 minut. Po uplynutí této doby odstraňte pokličku a dopečte chléb na 170°C dalších 40 minut.

Doporučujeme také:

Upečte si domácí sádlové rohlíky, které jsou nejenom voňavé, ale také neskutečně chutné

Závěr:

S tímto receptem si můžete vychutnat křupavou kůrku a měkký vnitřek vlastního domácího pečiva. Není nic uspokojivějšího než ochutnat chléb, na kterém jste si dali záležet sami. Navíc, čerstvý domácí chléb je vždycky vítězem!