Hovězí pečeně na svátečním stole: Luxusní a jednoduchý recept

Přinášíme vám luxusní a přitom jednoduchý recept na hovězí pečeně, která bude skvělým hlavním chodem na vašem svátečním stole. Tento tradiční pokrm, připravovaný z kvalitního hovězího masa, se vyznačuje svou šťavnatostí, výraznou chutí a aromatickou vůní.  Sledujte náš recept a připravte si hovězí pečeni, která bude korunou vašeho svátečního menu.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Hovězí pečeně na svátečním stole: Luxusní a jednoduchý recept
Zdroj: thedinnerbell.recipes

Hovězí pečeně na svátečním stole

Co budeme potřebovat:
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce hrubě mletého černého pepře
  • asi 1,3 kg hovězí pečeně
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 bílé cibule nasekané
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 1 šálek hovězího vývaru

Jak budeme postupovat:

1. Smíchejte ingredience na marinádu: 1 lžíci soli, 1 lžíci hnědého cukru a 1 lžíci mletého černého pepře. Poté maso z hovězího oka důkladně obalte touto směsí.

Hovězí pečeně na svátečním stole: Luxusní a jednoduchý recept
Zdroj: thedinnerbell.recipes

2. Nechte maso 30 minut odpočívat při pokojové teplotě, aby se marináda vsákla.

Hovězí pečeně na svátečním stole: Luxusní a jednoduchý recept
Zdroj: thedinnerbell.recipes

3. Předehřejte troubu na 260 °C.

4. Na středně silném ohni rozpalte litinový hrnec nebo těžkou pánev s 2 lžícemi oleje. Až je rozpálený, maso zprudka opečte ze všech stran po 2 minutách, dokud nebude ze všech stran opečené a zhnědlé.

Hovězí pečeně na svátečním stole: Luxusní a jednoduchý recept
Zdroj: thedinnerbell.recipes

5. Maso vložte do vhodné pečící nádoby a dejte ho nepřikryté do předehřáté trouby. Případně můžete maso nechat v pánvi, pokud je vhodná do trouby.

6. Jakmile vložíte maso do trouby, vypněte ohřev a nechte ho tam se zavřenými dvířky, dokud nedosáhne teploty 52 °C. To může trvat hodinu nebo až tři, v závislosti na velikosti pečeně. Pečení masa této váhy obvykle trvá jednu hodinu. Doporučuji po hodině zkontrolovat teplotu.

7. Jakmile maso dosáhne vnitřní teploty 52 °C, vyjměte ho z trouby, položte ho na prkénko vhodné pro maso a nechte odpočívat alespoň 20 až 45 minut.

8. Zatímco maso odpočívá, na středně silném ohni zahřejte pánev, ve které se peklo hovězí, přidejte 1/2 nasekané cibule a 2 lžíce másla a promíchejte, abyste nabrali usazeniny z masa. Pokud jste maso nepekli v pánvi, ve které jste ho opékali, přidejte do ní také usazeniny z masa a v této pánvi smažte cibuli v másle.

9. Jakmile cibule změkne, přidejte 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžíci červeného vinného octa a 1 šálek hovězího vývaru. Nechte směs přijít k varu a vařte asi 10 minut, nebo dokud omáčka nezhoustne.

10. Až omáčka zredukuje, rozmixujte ji ručním nebo klasickým mixérem do hladka. Omáčka je nyní připravena k podávání. Můžete ji nechat na sporáku, aby se dále redukovala, nebo ji podávat ihned. Pokud nebudete hned jíst, můžete omáčku nechat na mírném ohni a přikrytou.

11. Nakonec, až maso dostatečně odpočine, nakrájejte pečeni na plátky o tloušťce asi 1,3 cm a podávejte s omáčkou.

Hovězí pečeně na svátečním stole: Luxusní a jednoduchý recept
Zdroj: thedinnerbell.recipes

Dobrou chuť!