Vítejte u dnešního receptu, ve kterém vám představíme medovou marlenku ze zakysané smetany. Tato jedinečná kombinace chutí a textur udělá z vašeho stolu medovou delikatesu! Se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako na obláčku.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Medová marlenka ze zakysané smetany
Co budeme potřebovat:
Medové těsto:
- 200 g medu
- 150 g cukru
- špetka soli
- 1 lžička jedlé sody
- 120 g másla
- 4 vejce (velikost M)
- 350 g hladké mouky
Krém:
- 300 ml studené šlehačky
- 800 g studené zakysané smetany
- 1 lžíce medu
Jak budeme postupovat:
1. Nalijte med do hrnce, přisypte cukr, sůl, jedlou sodu a přidejte máslo – míchejte a vařte na mírném ohni, dokud se přísady nerozpustí a nezačnou mírně bublat.
2. V míse rozklepněte vejce – vyšlehejte, pak přilijte směs a nakonec přisypávejte po 2 dávkách prosátou mouku – promíchejte a vypracujte těsto.
3. 1/2 těsta nalijte na plech vyložený pečicím papírem o rozměre 34 x 42 cm, pěkně ho rozetřete a uhlaďte – to stejné udělejte aj s druhou 1/2 těsta.
4. Pečte v předehřáté troubě 10-12 minut při 200 °C.
5. Po upečení těsta vyjměte z trouby a odřízněte konce, poté rozkrojte napůl a odstraňte pečicí papír.
6. Do jiné mísy nalijte smetanu, přisypejte vanilkový a moučkový cukr – vyšlehejte a přidejte také smetanu na šlehání – dobře vyšlehejte a nakonec přidejte ještě zakysanou smetanu a přilijte med – důkladně vyšlehejte.
7. Upečené těsto potřete krémem aj po stranách, poté přikryjte druhou polovinou těsta – postup opakujte.
8. Konce těsta rozmixujeme v mixéru a posypejte jimi povrch krému a celého dortu i po stranách, pak uložte na 1-2 hodiny do lednice.
9. Medovou marlenku ze zakysané smetany podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!