Ať už hledáte inspiraci pro rodinné pečení nebo chcete připravit něco speciálního pro návštěvu, tento jablečný koláč s bílkovou pěnou a drobenkou je skvělým řešením. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek? Absolutně neodolatelný!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí jablečný koláč s bílkovou pěnou a drobenkou
Co budeme potřebovat:
Drobenka:
- 3 hrnky pšeničné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2-3 lžíce moučkového cukru
- 200 g másla
- 4 žloutky
Jablečná náplň:
- 1,3-1,5 kg jablek
- 1/2 malého citronu
- 50-60 ml vody
- 4 lžíce cukru
- 1 balení citronového želé bez cukru
Bílková pěna:
- 4 vaječné bílky
- 1/2 šálku jemného cukru
Jak budeme postupovat:
1. Drobenka: Mouku prosejte na desku, smíchejte ji s práškem do pečiva, moučkovým cukrem a přidejte máslo – promíchejte, pak přidejte žloutky a třete mezi prsty, dokud se nevytvoří drobenka. Větší část drobenky rozložte na plech vyložený pečicím papírem 21 x 32 cm a druhou část přendejte do mísy. Následně plech i mísu s drobenkou uložte do lednice.
2. Jablečná náplň: Oloupaná jablka nastrouhejte na struhadle a pokapejte je citronovou šťávou. Hrnec s jablky postavte na hořák, přilijte asi 50-60 ml vody a přisypejte cukr – zahřívejte, dokud jablka nezměknou a nakonec přisypte želírovací prášek – chvíli míchejte a zahřívejte na mírném ohni.
3. Bílková pěna: Bílky vyšlehejte do tuhých špiček a ke konci postupně přisypávejte cukr.
4. Uvařené jablíčka rozprostřete na drobenku v zapékací misce a uhlaďte, poté naneste ušlehané bílky a povrch posypejte předem odloženou drobenkou.
5. Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut při 180 °C.
6. Jablečný koláč s bílkovou pěnou a drobenkou po upečení podávejte s láskou, velkou chutí a úsměvem na tváří.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!