Bramborová roláda plněná uzeným masem a dušené hlávkové zelí

Bramborová roláda plněná uzeným masem a dušené hlávkové zelí představují lahodný a sytý pokrm, který je ideální pro chladnější dny. Tento recept kombinuje tradiční české chutě v jednom pestrém jídle. Jeho příprava vyžaduje trochu času a práce, ale výsledný efekt stojí za to.

Zdroj: Barbora Sojková

Ingredience:

Na bramborovou roládu:

  • 600 g brambor typu C (uvařených předchozí den ve slupce)
  • 1 vejce
  • 150-200 g hrubé mouky
  • 2 lžíce solamylu
  • Sůl

Na náplň:

  • 300 g pečeného uzeného prorostlého masa
  • Hrst strouhanky
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl, pepř, muškátový oříšek
  • Malá cibule
  • 1 lžíce sádla

Na zelí:

  • 1 menší hlávka bílého zelí
  • 1 cibule
  • 1 brambora
  • 1 lžíce sádla
  • Sůl, cukr
  • Ocet, kmín

Na ozdobu:

  • 2 menší cibule

Postup:

1) Příprava těsta na roládu: Brambory oloupejte, nastrouhejte nebo prolisujte. Přidejte mouku, sůl, solamyl a vejce a vypracujte těsto, které podsypávejte moukou.

2) Příprava náplně: Maso nasekejte. Na sádle zpěňte cibulku, přidejte maso, koření a směs odstavte z ohně. Přimíchejte strouhanku a vejce.

3) Tvarování rolády: Těsto rozdělte a vyválejte na dva pláty. Na každý plát nanesete náplň, opatrně zabalíte a vaříte v páře 30 minut.

4) Příprava zelí: Na sádle zpěňte cibuli, přidejte zelí, sůl, kmín a podlijte vodou. Dusíme do měkka. Přidejte nastrouhanou bramboru, cukr a ocet.

5) Podávání: Roládu nakrájejte, podávejte se zelím a se smaženou cibulkou, kterou obalíte v mouce a osmažíte dozlatova.

Závěr

Bramborová roláda plněná uzeným masem a dušené hlávkové zelí je vynikající kombinací chutí a textur, která zahřeje a zasytí. Tento pokrm je ideální pro víkendový oběd nebo pro chvíle, kdy si chcete pochutnat na něčem tradičně českém.

Klíčová slova

Bramborová roláda, uzené maso, dušené zelí, česká kuchyně, tradiční recept.