Bramborová roláda plněná uzeným masem a dušené hlávkové zelí představují lahodný a sytý pokrm, který je ideální pro chladnější dny. Tento recept kombinuje tradiční české chutě v jednom pestrém jídle. Jeho příprava vyžaduje trochu času a práce, ale výsledný efekt stojí za to.
Ingredience:
Na bramborovou roládu:
- 600 g brambor typu C (uvařených předchozí den ve slupce)
- 1 vejce
- 150-200 g hrubé mouky
- 2 lžíce solamylu
- Sůl
Na náplň:
- 300 g pečeného uzeného prorostlého masa
- Hrst strouhanky
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- Sůl, pepř, muškátový oříšek
- Malá cibule
- 1 lžíce sádla
Na zelí:
- 1 menší hlávka bílého zelí
- 1 cibule
- 1 brambora
- 1 lžíce sádla
- Sůl, cukr
- Ocet, kmín
Na ozdobu:
- 2 menší cibule
Postup:
1) Příprava těsta na roládu: Brambory oloupejte, nastrouhejte nebo prolisujte. Přidejte mouku, sůl, solamyl a vejce a vypracujte těsto, které podsypávejte moukou.
2) Příprava náplně: Maso nasekejte. Na sádle zpěňte cibulku, přidejte maso, koření a směs odstavte z ohně. Přimíchejte strouhanku a vejce.
3) Tvarování rolády: Těsto rozdělte a vyválejte na dva pláty. Na každý plát nanesete náplň, opatrně zabalíte a vaříte v páře 30 minut.
4) Příprava zelí: Na sádle zpěňte cibuli, přidejte zelí, sůl, kmín a podlijte vodou. Dusíme do měkka. Přidejte nastrouhanou bramboru, cukr a ocet.
5) Podávání: Roládu nakrájejte, podávejte se zelím a se smaženou cibulkou, kterou obalíte v mouce a osmažíte dozlatova.
Závěr
Bramborová roláda plněná uzeným masem a dušené hlávkové zelí je vynikající kombinací chutí a textur, která zahřeje a zasytí. Tento pokrm je ideální pro víkendový oběd nebo pro chvíle, kdy si chcete pochutnat na něčem tradičně českém.
Klíčová slova
Bramborová roláda, uzené maso, dušené zelí, česká kuchyně, tradiční recept.