Domácí kaiserky jsou klasickým typem pečiva, které je oblíbené pro svou měkkou texturu a jemnou chuť. Připravit je doma není těžké a výsledek stojí za to. Tyto čerstvé a voňavé kaiserky jsou skvělé na snídani, k obědu nebo jako součást večerního stolování.
Ingredience:
- 200 ml teplého mléka
- 100 ml teplé vody
- 60 ml oleje
- 2 bílky a 1 žloutek (do těsta)
- 2 lžičky cukru
- 10 g sušeného droždí
- 570 g hladké mouky
- 30 g másla (pokojové teploty)
- Sůl
- 1 žloutek smíchaný s kapkou mléka (na potření)
Postup:
1) Příprava kvásku: Smíchejte mléko s vodou a olejem. Přidejte cukr, sůl, bílky a žloutek a sušené droždí. Vše dobře promíchejte.
2) Zapracování mouky a másla: Postupně přidávejte mouku a nakonec vmíchejte měkké máslo. Vypracujte hladké a elastické těsto.
3) Kynutí těsta: Těsto nechte v teplém místě nakynout minimálně hodinu, až do zdvojnásobení objemu.
4) Formování kaiserek: Z nakynutého těsta vyformujte malé kaiserky a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
5) Potření a pečení: Před pečením kaiserky potřete směsí žloutku a kapky mléka. Pečte v předehřáté troubě na 190 stupňů Celsia asi 15-17 minut, dokud nejsou zlatavé.
Závěr
Hotové domácí kaiserky podávejte teplé nebo vychlazené. Jsou vynikající s máslem, džemem nebo jako doplněk k polévkám a dalším pokrmům. Uchovávejte je v uzavřené nádobě, aby zůstaly čerstvé.