Připravte si domácí kaiserky snadno a rychle

Domácí kaiserky jsou klasickým typem pečiva, které je oblíbené pro svou měkkou texturu a jemnou chuť. Připravit je doma není těžké a výsledek stojí za to. Tyto čerstvé a voňavé kaiserky jsou skvělé na snídani, k obědu nebo jako součást večerního stolování.

Zdroj: Jana Jančíková

Ingredience:

  • 200 ml teplého mléka
  • 100 ml teplé vody
  • 60 ml oleje
  • 2 bílky a 1 žloutek (do těsta)
  • 2 lžičky cukru
  • 10 g sušeného droždí
  • 570 g hladké mouky
  • 30 g másla (pokojové teploty)
  • Sůl
  • 1 žloutek smíchaný s kapkou mléka (na potření)

Postup:

1) Příprava kvásku: Smíchejte mléko s vodou a olejem. Přidejte cukr, sůl, bílky a žloutek a sušené droždí. Vše dobře promíchejte.

2) Zapracování mouky a másla: Postupně přidávejte mouku a nakonec vmíchejte měkké máslo. Vypracujte hladké a elastické těsto.

3) Kynutí těsta: Těsto nechte v teplém místě nakynout minimálně hodinu, až do zdvojnásobení objemu.

4) Formování kaiserek: Z nakynutého těsta vyformujte malé kaiserky a položte je na plech vyložený pečicím papírem.

5) Potření a pečení: Před pečením kaiserky potřete směsí žloutku a kapky mléka. Pečte v předehřáté troubě na 190 stupňů Celsia asi 15-17 minut, dokud nejsou zlatavé.

Závěr

Hotové domácí kaiserky podávejte teplé nebo vychlazené. Jsou vynikající s máslem, džemem nebo jako doplněk k polévkám a dalším pokrmům. Uchovávejte je v uzavřené nádobě, aby zůstaly čerstvé.