“Šachovnicový” dort – zaujme na první pohled, podmaní si od prvního ochutnání!

Tento lahodný “šachovnicový” dort vás okouzlí na první pohled svým atraktivním vzhledem, a jakmile zakusíte první kousek, podmaní si i vaše chuťové buňky. Připravte se na dobrodružství plné kontrastů.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

“Šachovnicový” dort

Co budeme potřebovat:

Pro těsto:

  • 150 g mouky
  • 200 g cukru
  • 4 střední vajíčka
  • 50 g kakaa
  • 50 ml vroucí vody
  • 50 ml oleje
  • 8 g prášku do pečiva
  • 8 g vanilkového cukru
  • špetka soli

Pro krém:

  • 500 g nízkotučného jemného tvarohu
  • 400 ml smetany ke šlehání (33-35 %), velmi studené
  • 150 ml mléka
  • 150 g cukru
  • 15 g želatiny
  • 8 g vanilkového cukru
  • šťáva a strouhaná kůra z jednoho velkého citronu
  • kakao – na ozdobu

Jak budeme postupovat:

1. Připravte těsto. Smíchejte mouku, kakao a prášek do pečiva. Dobře promíchejte, aby se všechny suché ingredience rovnoměrně rozložily, a pak směs prosejte.

2. Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli a postupně přidejte 1/5 celkového množství cukru, dokud nezískáte tuhou pěnu.

3. Žloutky mixujte a postupně přilijte vroucí vodu.

4. Přidejte vanilkový cukr a postupně zbytek cukru. Měli byste získat bílou pěnu, která zanechává stopy po mixéru.

5. Přidejte sníh z bílků do nádoby s žloutky a opatrně promíchejte.

6. Postupně vmíchejte směs mouky.

7. Přidejte olej a dobře promíchejte těsto.

8. Těsto přendejte do formy s odnímatelným dnem o průměru 26 cm, kterou jste vyložili pečicím papírem. Formu několikrát otočte, aby se těsto rozdělilo a piškot se rovnoměrně zvětšil.

9. Vložte formu do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 40-45 minut. Udělejte test špejlí nebo lehce stiskněte prstem uprostřed.

10. Formu na piškoty položíme na mřížku a necháme vychladnout, dokud nebude teplá. Potom přejeďte nožem po okrajích, vyjměte formu a nechte vrch úplně vychladnout. Piškot doporučujeme krájet alespoň po 4-5 hodinách po pečení.

11. Krájejte korpus tak, abyste získali placku o výšce 2 cm nebo tak, aby korpus a placka byly ve stejné výšce.

12. Hrubší vrch nařežeme na 2 cm silné kroužky. K tomu můžete použít šablony nebo to, co máte po ruce: talíře, misky, šálky, sklenice atp. V důsledku toho byste měli získat tenký vrchol a další 2 vrcholy vytvořené z řezaných kroužků.

13. Připravte krém. Želatinu namočte do studeného mléka, promíchejte a nechte na chvíli nabobtnat.

14. Tvaroh smíchejte s vanilkovým cukrem a více než polovinou cukru.

15. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z citronu. Promíchejte.

16. Smetanu vyjměte z chladničky (pro úspěšný výsledek musí být velmi studená) a šlehejte ji se zbylým cukrem, dokud neztuhne. Dávejte pozor, abyste smetanu nevyšlehali příliš dotuha: smetana by měla držet tvar, ale zároveň zůstat měkká.

17. Ohřejte želatinu, dokud se zcela nerozpustí. Přidejte ji do tvarohu a promíchejte.

18. Postupně přidejte 2-3 lžíce šlehačky a vymíchejte je mixérem. Buďte opatrní, abyste to udělali rychle, krátce a na nízké rychlosti, aby krém zůstal nadýchaný.

19. Sestavte dort. Položte tenkou vrchní část na servírovací tác a zajistěte cukrářským kroužkem. Přidejte tenkou vrstvu krému, poté opatrně uložte kroužky piškoty a vyplňte prázdná místa krémem.

20. Potom přidejte druhou vrstvu kroužků a naplňte je krémem. Dort přikryjte zbylým krémem a dejte na několik hodin do chladničky, aby tvarohový krém ztuhl.

21. Opatrně odstraňte kruh z pečiva, můžete jej nahřát fénem a vyrovnat strany.

22. Připravte si pásy široké 2 cm, položte je na povrch dortu a poté odstraňte jeden přes druhý. Podobně umístěte proužky v kolmém směru a znovu odstraňte jeden.

23. Dort jemně posypte kakaem a opatrně odstraňte pásky.

24. Zakryjte kakaové proužky čistými proužky papíru a dort znovu posypte kakaem. Opatrně odstraňte pásky.

Přejeme vám dobrou chuť!