Vítejte u lahodného dobrodružství plného nadýchaných, měkkých a ohromně lákavých čokoládových koblih. Tyto pokušení vám rozhodně udělají radost. Jsou dokonalé na sladkou snídani, svačinu nebo jako dokonalý dezert ke kávě. Připravte se na jedinečný zážitek plný čokoládového štěstí!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí čokoládové koblihy
Co budeme potřebovat:
- 640 g mouky, několikrát prosáté
- 60 g cukru
- 14 g sušeného droždí
- 90 g rozpuštěného másla nebo margarínu
- 250 ml teplého mléka s 3,2% tuku
- 2 vajíčka pokojové teploty
- 1 špetka soli
- vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr
- čokoláda (bílá, hořká, mléčná) – na ozdobu
- smetana ke šlehání 33% – na ozdobu
- potravinářské barvivo – dle libosti
- ozdoby na vrch
Jak budeme postupovat:
1. Do mixéru dejte tekuté ingredience: rozpuštěné máslo a mléko, poté přidejte vanilkový extrakt, vajíčka, cukr, sůl a sušené droždí.
2. Mouku prosévejte přímo do mísy a vmíchejte ji v 2 dávkách. Těsto hnětejte po dobu 5-8 minut začínajíc na nízké rychlosti, pokud používáte kuchyňský robot. Nebo směs promíchejte lžící a následně těsto hněťte ručně na pracovním povrchu po dobu přibližně 15 minut. Těsto by mělo být hladké a nepřilnavé.
3. Dejte těsto do napařované nádoby a nechte ho kynout 1 hodinu při pokojové teplotě.
4. Pracovní plochu potřete olejem nebo použijte silikonovou podložku. Těsto lehce prohněťte a vyválejte plát o tloušťce 1 cm.
5. Vytvořte koblihy kruhem na pečení (9 cm) nebo malým uzávěrem.
6. Vnější část odstraňte, koblihy položte na plech s pečicím papírem a nechte je odpočívat. Koblihy přenášejte lopatkou, aby si udržely tvar.
7. Ohřejte pánev s olejem, ale dejte pozor, abyste olej nepřehřáli a koblihy nespálili. Doporučujeme nejprve olej dobře zahřát, poté vypnout plamen a počkat 5 minut, než přidáte koblihu, abyste zjistili, zda se nepřipálí.
8. Koblihy smažte na mírném ohni, dokud nezezlátnou z jedné strany, poté je otočte. Bude to trvat déle, ale vnitřek bude dokonale upečený. Pokud je plamen správný, mezi oběma stranami se vytvoří bílý pruh.
9. Koblihy vyjměte na talíř s papírovými ubrusy, které absorbují nadbytečný olej. Nechte je zcela vychladnout.
10. Pro ozdobu můžete použít libovolný druh čokolády a bílou čokoládu můžete různě zabarvit potravinářskou barvou.
11. Nalijte trochu smetany ke šlehání ke rozlámané čokoládě a promíchejte, dokud se nerozpustí, nebo čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni.
12. Pokud používáte práškové potravinářské barvivo, smíchejte trochu v šálku, přidejte 1 lžíci vody, promíchejte a počkejte několik minut, než se barvivo rozpustí. Přidejte barvivo do rozpuštěné bílé čokolády. Množství závisí na tom, jak intenzivní chcete barvu. Gelová potravinářská barviva jsou jednodušší: jednoduše přidejte kapku do bílé čokolády a promíchejte.
Rada: Rozpouštějte čokoládu v širší nádobě, abyste mohli koblihy snadno namáčet.
13. Koblihy namáčejte do připravené polevy nebo je potřete štětcem a libovolně ozdobte.
Tyto koblihy jsou tak jemné, měkké a nadýchané, že se nebudete moct přestat cpát. 🙂
Přejeme dobrou chuť vám a vašim blízkým!